Документална изложба в Тел Авив за 70-годишнината от спасяването на българските евреи


0000210239-articleВ Центъра за мир „Шимон Перес“ в Тел Авив вчера беше открита документалната изложба „Труден избор с голямо значение: съдбата на българските евреи – 1943“, съобщиха организаторите.

Стотици документи и снимки от Държавните архиви съживяват историята за съдбата на спасените 48 398 български евреи и за 11 343 мъченици от Вардарска Македония, Егейска Тракия и Пирот, изпратени в нацистките лагери на смъртта през 1943 година.

Изложбата представя живота на еврейската общност в България, надигането на антисемитизма в Европа и чудотворната проява на гражданска добродeтел и човешка солидарност на българското общество в лицето на митрополитите Кирил и Стефан, на народния представител Димитър Пешев и на всички обикновени българи, защитили съгражданите си от еврейски произход.

За първи път изследванията на архивите от страна на български и израелски учени поставят акцент върху усилията на българската дипломация в навечерието на Холокоста. Въпреки официалната политика на българското правителство и действащите забрани през годините на Втората световна война българските дипломати Любен Златаров, Никола Пецев, Никола Ванчев и Хари Левенсон издават повече от 1 000 транзитни визи на много евреи от различни европейски страни, с което откриват пътя към тяхното спасение.

„Гражданското общество в България, държава съюзник на Третия райх, успява да спаси своите еврейски сънародници. Като наследници на този пример за хуманност и гражданска доблест – наш дълг е да почитаме паметта и делото на спасителите и да напомняме на младите поколения за подвига на малка България, но също и да четат в пълнота трагичните страници на историята за преследването на еврейската общност по времето на Втората световна война“, заяви д-р Милен Врабевски, организатор на представянето на изложбата на Държавните архиви и дискусията „Спасени през България“.

Гости на събитието бяха Димитър Михайлов, посланик на България в Държавата Израел, д-р Хаим Гертнер, директор на отдел „Архиви“ в Яд Вашем, представители на израелското външно министерство, представители на Държавна агенция „Архиви“, учени и общественици.

Събитието „Спасени през България“ е организирано от Фондация „Българска памет“ и Българския културен център в Израел по случай 70-годишнината от спасяването на българските евреи и в памет на жертвите на Холокоста.
(БТА)

Източник: Dnes.bg

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s