Видео: Днес ромите празнуват Коледа


romska koledaСнимка: БНТ

Днес ромите празнуват Коледа. Те спазват старите български обичаи и затова почитат празниците по Юлиянския календар, точно както нашите деди. По традиция на този ден се събира цялото семейство и приготвят вкусни ястия от рано сутрин. Снощи нашите кореспонденти от Търново отидоха на гости на сем. Илиеви  в гр. Бяла черква, където и до днес, на Бъдни вечер и Коледа, се спазват старите български традиции и обичаи.

Празникът в семейство Илиеви започва с обичая коледуване. Пеят се традиционни  песни на старо румънски език, защото семейството е от групата на рударите и са с влашки произход. В Бяла черква са останали двама възрастни, които знаят тези песни.

Венелин Илиев – стопанин: “Всички искат тая култура да върви и на младите им е много интересно. Туй нещо, което е, на мен в душата ми е накърнено от баща ми.”

Иванка Маринова: “Цялото семейство се вълнува – децата, моят мъж, аз се вълнувам. Това е голям празник за нас.”

Един от обичаите на празника е свързан с прогонването на болестите. На Коледа ромите палят вретено и наричат за здраве.

Кирил Георгиев: “Всички думи, които се изказват, остават като че ли тука. Недай Боже някой да се разболее с върха на ножа лекичко от тая чернилка в чаша с вода да глътне малко и светена вода.”

Вкусна пита, баница, месни специалитети и червено вино са сред задължителните неща, които присъстват на трапезата.

Костадинка Илиева  – домакиня: Ставаме сутрин, приготвяме си ястията, нагласяме празника и вечерта като стане се събираме на масата.”

Иванка Маринова: “За празника се приготвят традиционните работи, които и другите приготвят – супа, сърми, месо – всичко. Трябва да има от всичко на масата.”

Характерно за ромите е, че те спазват всички стари български народни обичаи. Празнуват празниците по стар стил, точно както нашите предци са ги празнували.

Деян Колев – председател на „Амалипе“: Коледа е на 6-7 януари по стар стил, точно така са го празнували навремето и етническите българи. Пример – нашият известен революционер Христо Ботев е Христо, заради това, че се е родил на този ден. Интересното е, че голяма част от обичаите, които са отписани от Димитър Маринов края на 19 век като български обичаи, днес могат да се видят сред ромите, сред рударите – преди всичко сред малцинствените групи.”

Като цяло ромските празници съвпадат с българските календарни народни празници. Семейство Илиеви казват, че за тях, всеки един празник е важен, защото запазват традициите си и празнува цялото семейство.

Видео: http://bnt.bg/part-of-show/dnes-romite-praznuvat-koleda

Източник: БНТ

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s