Ромите празнуват Банго Васил


bango_vasil

Ромите празнуват своята Нова година. Това е най-големият им празник, известен като Банго Васил (Василица), тържествата за който започват на 13 януари вечерта и продължават на 14 и 15 януари.

Легендата разказва как защитникът на ромите Свети Васил възстановява моста, разрушен от дявола, по който те преминали. Според друга легенда Свети Василий спасил ромския род от удавяне в бушуващото море, като им изпратил ято гъски. 

Банго Васил е семеен празник, а според традицията задължително е да се яде птиче месо – гъска или петел. Вечерта на 13 срещу 14 януари на трапезата има още сърми, баница с  късмети, питка, вино, ракия. По-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син.

Къщите остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът. Когато настъпи Новата година, започва и сурвакането – децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет и плодородие. На 14 януари за ромите е много важно какъв човек ще влезе пръв в къщата им, защото от това зависи каква ще бъде и цялата следваща година.

На 14 януари Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ организира над 130 събития под мотото „Да възстановим мостовете между нас“.

В София Председателят на Народното събрание Михаил Миков, Премиерът на Република България Пламен Орешарски, министрите на образованието, труда и социалната политика, регионалното развитие и отбраната, посланиците на САЩ, Белгия, Норвегия и Великобритания ще приемат ромски и български сурвакари от 32 училища от цялата страна.

В страната ще бъдат организирани над 100 публични събития: празнични концерти, училищни тържества, вечери на ромското изкуство и поезия, сурвакане в областни и общински администрации, възстановка на празника в семейна среда и много други. 

ДНЕВНИК

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s