185 инвалиди и самотни пенсионери от Стражица получиха помощ по социален проект


687367_375_282_4x3185 лица с трайни увреждания и пенсионери, неспособни да се самообслужват, са получавали в продължение на една година почасови социални услуги по проект с европейско финансиране, спечелен от община Стражица. Проектът „Грижи в дома за независим и достоен живот в Община Стражица” приключва на 18 февруари т.г., той е на стойност 167 633 лв. и е финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Потребители на услугите бяха от Стражица и от още 16 населени места, сред които Николаево, Асеново, Балканци, Мирово, Сушица, Камен, Кесарево, Виноград, Нова Върбовка, Царски извор, Лозен и др.

От Звеното за социални услуги в общината 12 месеца потребителите получаваха помощ при хранене, при поддържане на личната хигиена, при вземане на медикаменти, предписани от лекар, при придружаване до детско, учебно, болнично заведение или месторабота, както и при рехабилитационни услуги. Те бяха подпомагани от 24 домашни санитари, които са набирани от „Бюро по труда” и преминали през специално обучение. Освен лична помощ и дейности  с медико-санитарна насоченост, домашните санитари са оказвали и социална подкрепа на най-уязвимите граждани като помощ при социалното общуване, придружаване на театър, кино, изложби, съдейстивие при писане на писма и попълване на служебни документи и др. Потребителската такса, заплащана от ползвателите е била в размер на 0,26 лв. на час.

„Кандидатствахме по тази мярка, тъй като  в общината е налице процес на миграция на младите хора към големите градове и чужбина и се налага подкрепа на безпомощни възрастни хора и хора с увреждания, обясни  инж. Борисова. В града и най- вече по селата, е налице обезлюдяване, застаряване на населението и нарастване на броя на самотните пенсионери, които се нуждаят от помощ при организиране на бита и предоставяне на услуги. С този проект изпълнихме основни цели, а именно: да осигурим достоен живот на най-уязвимите групи от населението и да намалим тяхната социална изолация, както и да създадем нови работни места”.

Според регионалния координатор за област Велико Търново на договарящия орган Мария Василева, Община Стражица няма нито един неправомерно усвоен лев по проекта. 80% от плащанията вече са верифицирани. Макар и първоначално в проекта да са били заявени 150 потребители на услугата, изпълнителите са надхвърлили бройката и са успели да подпомогнат 185 ползватели. Като задължително условие при кандидатстването, бенефециентът е длъжен да осигури устойчивост на услугите минимум още една година и работа на минимум 8% от заетите лица. Инж. Борисова увери, че в проектобюджета на общината вече е предвидено такова обезпечение и проектът ще продължи  в рамките на тези параметри.

ДарикНюз

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s