Една усмихната кампания! „Животът е като огледало: ако се усмихнеш ще получиш усмивка!“


??????????????????????Събитията, разиграли се пред Джумая джамия в Пловдив на 14 февруари са ярък пример за нетолерантност. По поразителен начин тези събития напомнят на анти-ромските изстъпления от септември 2011 (след убийството в Катуница): един конкретен спор (за собственост върху имот) застрашава да прерасне в омраза към мюсюлманите в България, така както криминалният акт от Катуница през септември 2011 г. прерасна в омраза спрямо ромите.

Тези събития настройват български граждани срещу други български граждани, мнозинство срещу малцинства. Като гражданска организация, Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ е силно обезпокоен от насажданото междуетническо напрежение и се обръща с апел за повече толерантност към всички граждани чрез кампания „Животът е като огледало: ако се усмихнеш, ще получиш усмивка“.

Кампанията ще бъде организирана от Младежките групи за толерантност в градовете Пловдив, Благоевград, Враца, В. Търново, Шумен и Бургас на 20 февруари (четвъртък) с начален час 9:00 ч. Точното място на провеждане на кампанията в различните градове ще бъде оповестено на уеб-страницата на Център „Амалипе”.  Кампанията ще протече като младежки флаш-моб. В определен час младежите ще поздравяват минувачите с усмивка и огледало, в което да се огледат, за да се усмихнат. На минувачите ще бъде подарявано цвете (букетче от кокиче, минзухар и синчец или изработено от хартия цвете на толерантността с различни цветове), както и принтирани материали, представящи основните послания на кампанията.

Чрез кампанията не вземаме отношение по споровете за собствеността върху бившите джамии, а искаме да призовем за повече толерантност и недопускане на етническа или религиозна омраза.

Клубовете „Младежта е толерантност“ са формирани от Център „Амалипе“ в градовете В. Търново, Шумен, Бургас, Пловдив, Благоевград и Враца. В дейността им участват доброволци от различен етнически произход (българи, роми, турци и други), студенти и средношколци, които са обединени от каузата за преодоляване на анти-ромските стереотипи и формиране на толерантно отношение към всички етноси в България. Клубовете са формирани в рамките на проект „Младежта е толерантност“, финансиран от Европейската комисия и реализиращ се в България, Румъния, Унгария и Гърция.

Център Амалипе

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Една усмихната кампания! „Животът е като огледало: ако се усмихнеш ще получиш усмивка!“

  1. Винаги съм смятала, че животът ни е като бумеранг и каквото даваме то неизменно все някога ще се върне към нас или на нашите деца.Заслужава си да бъдем добри хора и да помагаме на тези,които имат нужда и не защото някой ден ще ни го върне, защото така е редно и всеки помогнал след това се чувства по удовлетворен и щастлив, лично при мен е така.Не е никак трудно и нищо не ни коства ако просто е усмихнем на живота и на хората, много често малките деца като ме видят и започват да ми се усмихват защо и ние да не им отвърнем, толкова ли е трудно да си останем малко по непораснали деца в душите.Статията вие страхотна и се радвам, че ни пишете.

    Like

  2. Разкошна е статията ви и ако има повече положителни емоции в нашите души и в нашето ежедневие съм сигурна, че като цяло ще станем по добри хора.Много е трудно да спреш да злодееш и все да искаш нещо от ближният си, като чели е закон винаги да искаме нещо,което нямаме, дори и да имаме много повече, което е тъжно, не ценим нищо, дори и своите приятели. Цветето е чудесно и отличен опит мога да кажа, че ако се държиш с хората мило и си усмихнат то и те ти отвръщат със същото и разговора става приятен и спокоен.Кампатията ви е страхотна и дано намери много последователи.

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s