Областна конференция за изработване на Общинските планове за интеграция на ромите 2014 – 2020


oblastna_sreshta

На 27 февруари 2014г. в Гербовата зала на Областна управа се проведе заседание на Областния съвет по етнически и интеграционни въпроси в област Велико Търново, както и конференция за изработване на Общинските планове за интеграция на ромите 2014 – 2020. Конференцията е съвместна инициатива на Областна управа – Велико Търново и Център „Амалипе“. В нея взеха участие представители на Областна управа, Министерство на труда и социалната политика, общините от Великотърновска област, регионалните институции, кметове, общински съветници, както и ромски активисти от региона.

Конференцията беше открита от заместник-областния управител Андрей Илиев. Г- н Илиев изказа готовността и желанието на Областна управа да подкрепи процеса на изработване на Общинските планове за интеграция на ромите, за новия програмен период 2014-2020г. За да се прави реална действаща политика за интеграция на малцинствата в България е необходимо добро сътрудничество между държавата – институциите, неправителствените организации и гражданите – сподели зам- областният управител Андрей Илиев.

Роберто Маринов – представител на Управяващия орган на ОП „Развитие на човешките ресурси“ – презентира възможностите за финансиране на общински проекти за интеграция на ромите в новата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Деян Колев – председател на Център „Амалипе“ – представи примерен общински план за интеграция на малцинствени групи и основни стъпки при изготвянето му. Тази среща е първата стъпка за сътрудничество между институции, НПО и ромската общност в процеса на изготвяне на качествени Общински планове и възможността за тяхното финансово обезпечаване – каза г-н Колев. Той гарантира подкрепата на Център „Амалипе“ и Центровете за развитие на общността в Павликени, В. Търново, Стражица и Лясковец за изработването на новите Общински планове за интеграция.

oblastna_sreshta_2

В последвалата дискусия участниците дадоха основни идеи за новите планове и процеса на тяхната подготовка. Той вече е започнал с обучение на местните ромски активисти (проведени през декември 2013) и обсъждания във всички по-големи ромски махали (м. януари 2014). Участниците си дадоха срок от два месеца за изработване и приемане на новите планове от общинските съвети. Изработеният модел ще бъде предложен на отговорните институции и на останалите общини в България. Срещата бе организирана в рамките на проект на ЦМЕДТ „Амалипе“, СНЦ „Свят без граници“ – Стара Загора, Сдружение „Нов път – Хайредин“ и Ромска академия за култура и образование – Сливен, финансиран от програма „Ромски инициативи“ на Отворено общество – Будапеща.

Източник: Център Амалипе

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s