Бургаски общини пред изготвяне на Общински планове за интеграция на ромите 2014 – 2020 г.


photo 1Представители на Областна управа, Министерство на образование и науката, общините, регионалните институции, кметове, общински съветници и ромски активисти от региона участваха в семинар за изработване на Общинските планове за интеграция на ромите 2014 – 2020, който се проведе вчера в Областна администрация Бургас. Организатори на събтието бяха Областна управа-Бургас и Център „Амалипе“-Велико Търново.

Семинарът беше открит с приветствие от заместник-областния управител Юсеин Мехмед, който изказа готовността и желанието на Областна управа да подкрепи процеса на изработване на Общинските планове за интеграция на ромите, за новия програмен период 2014-2020г.

Магда Москова – регионален координатор на Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми” към Министерство на образованието и науката представи възможностите за финансиране на проекти в новата ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. Момчил Баев – координатор в Център Амалипе даде основни насоки в процеса на изготвяне на общинските планове и представи примерен общински план за интеграция на малцинствени групи. „Тази среща е първата стъпка за сътрудничество между институции, НПО и ромската общност в процеса на изготвяне на качествени Общински планове и възможността за тяхното финансово обезпечаване. Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ изразява категорична готовност и желание да подпомогне изработването на Общински планове за интеграция на ромите 2014 – 2020 г.,” каза г-н Баев. „Водени от това желание, през декември 2013 г. бяха организирани обучения на местните ромски активисти от община Камено, в което участваха 25 лидери. Те се обучаваха в това как да бъдат активни участници в процеса на изготвяне на общинските планове. През януари 2014 г. се проведоха събрания на ромската общност в селата Винарско, Кръстина, Свобода, Русокастро и Трояново и град Камено, на които местните хора – както роми, така и българи – обсъдиха свои идеи за включване в Общинския план”, допълни още той.

Семинарът за изработване на общниските планове за интеграция на ромите 2014-2020 г се организира в рамките на проект на ЦМЕДТ „Амалипе“, СНЦ „Свят без граници“ – Стара Загора, Сдружение „Нов път – Хайредин“ и Ромска академия за култура и образование – Сливен, финансиран от програма „Ромски инициативи“ на „Отворено общество – Будапеща“.

За повече информация:

Велчо Михалев,

координатор–област Бургас

0882 89 46 91

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s