Видео: Съученици тормозят отличник от ромски произход


i308397_w648
Директорът на училището и регионалният инспекторат отказаха съдействие, разказват родителите на Милен

Осмокласник от ромски произход е тероризиран от съучениците си. За случая разказа Огнян Исаев от Ромския образователен фонд. Бащата на детето Борислав Младенов изненадващо пристигна в студиото на предаването „Градът“ по NEWS7, за да се включи в разговора и да разкаже от първо лице за проблемите, които синът му среща.

Милен Бориславов учи в 8 „в“ клас на столичното 19-о СОУ „Елин Пелин“. Той завършил 7 клас в 47-о ОУ „Константин Фотинов“ с отличен успех и преподаватели препоръчали на семейството да го запишат в 19-о СОУ.

В началото на новата учебна година обаче започнали проблеми с новите му съученици. Гимназисти от български произход му задавали въпроса циганин ли е, българин ли е, наричали го с обидни имена и го тероризирали. По думите на баща му Борислав това, което подразнило съучениците, е че единственият ром в 8 „в“ клас напредвал с оценките и те започнали да му завиждат: „От къде на къде ромът Милен ще знае повече от мен?“

Това стресирало момчето. Милен започнал да се прибира у дома потиснат и се чувствал подценен от съучениците си. Разказвал на родителите си, че не се радва на петиците и шестиците, които продължава да получава и в новото училище.

Семейството дошло в София от Шумен. Преместили се в столицата преди седем години, имат апартамент и искат синът им да е образован.

Аз се чувствам българин и искам детето ми да се чувства като български гражданин, категоричен е бащата. „Искам детето ми да не бъде подценявано в училище. Аз като баща съм му дал шанса да бъде образован и да бъде част от обществото“.

След сигнал от родителите и Ромския образователен фонд, отговорът на директора на 19-о СОУ бил, че не може да направи нищо и препоръчал да преместят Милен в друго училище. В Регионалния инспекторат по образованието също казали, че няма как да се намесят.

Общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки, който беше поканен в студиото на „Градът“ по темата за ромската интеграция, пое ангажимент да отиде в 19-о СОУ и да разговаря с директора и с учениците, които тормозят Милен.

„Градът“ също ще продължи да следи темата. Очаквайте развитието на историята в следващите издания на предаването!

Източник: news7.bg

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

One Response to Видео: Съученици тормозят отличник от ромски произход

  1. Nikolov каза:

    Това не е дискриминация това е фашизъм.Много ми е интересно как Директора отказва да се справи със случая и да вземе необходимите мерки срещу определените ученици.Така този Директор не може да се справи значи подава оставка идва друг ,който може.Сега Джанбазки ще отиде да говори с него той какъв се явява личен съветник, командир, работодател много интересно ако Директора възприеме от него и нещата се оправят тогава аз предлагам Джанбазки да стане Директор , а този расист Директор да отиде да мете улиците във Анадола .
    от Варна Николай Николов

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s