ЮНЕСКО работи усилено по въпроса за образованието на ромските деца


romskistandart„По въпроса за образованието на ромските деца ЮНЕСКО работи заедно със Съвета на Европа, който има също много силни програми в тази област“, коментира в интервю за всекидневника „Монитор“ генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Тя признава, че данните са много тревожни, а проблемът вече се е превърнал от локален в общоевропейски.

„Знаем, че половината от ромските деца в Европа не завършват и основно образование, което създава една нездрава социална среда. Заедно със Съвета на Европа искаме да подберем добрите практики и да ги разменим, ако някъде дадена политика работи“, каза Бокова.

„Миналата година ние направихме един онлайн модул за учители и възпитатели, които обучават ромски деца и деца от малцинствата. Заедно с Националната комисия на ЮНЕСКО на Словакия организирахме семинар за подготовка на учители за ромски деца в предучилищна и началноучилищна възраст. В него участваха и педагози от България, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия и Унгария. Целта беше да се усвоят някои специални техники за обучение на тези деца“.

„През януари ЮНЕСКО публикува заедно със Съвета на Европа учебник с насоки за предучилищно обучение на ромски деца. Там е събран целият опит и всяка страна ще може да извлече специфичното за нея. Приносът на ЮНЕСКО е именно в подготовката на учителите, които образоват ромските деца“, допълва още първият човек в ЮНЕСКО.

Източник: teacher.bg

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s