Инвестират 800 хиляди евро в обучението на роми студенти по медицина


mstudinter-620x330

Близо 800 хиляди евро ще бъдат инвестирани в следващите две години в подготовката на роми – студенти в медицински специалности. Парите от норвежкото правителство са за стипендии и подготвителни курсове за бъдещи лекари, съобщи bTV.

В момента над 100 са ромите, които изучават специалности в медицината. 23-годишният Ален Христов е в четвърти курс, учи в Медицинския университет в Плевен и мечтае да стане кардиолог.

„Медицината не е само пари, трябва да имаш и сърце, трябва да искаш да помагаш на хората. Мен това също много ме удовлетворява – да видя, че съм помогнал на някой човек. Това е може би най-голямата награда за един лекар. Паричното възнаграждение е после. Ние по-скоро трябва да се доказваме повече. Надявам се в най-близкото бъдеще да се подобрят нещата и може би трябва от нас да започне промяната”, казва младежът.

В рода си Ален няма лекари, няма и висшисти. В навечерието на Деня на ромите студентът, негови колеги и неправителствени организации обсъдиха с министъра на образованието обучението и възможностите за реализация.

„Все още има патриархални, традиционни семейства, за които образованието след основно образование не е толкова необходимо. Но в същото време се увеличава постоянно броят и процентът на ромите, които осъзнават, че без минимум средно образование и без висше образование човек не може да намери достойна реализация”, смята Деян Колев – Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

В момента стотици роми се обучават във висши училища, а сред най-предпочитаните специалности е педагогиката.

Източник: Труд

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s