Посолството на САЩ в България домакинства фотоизложба организирана по инициатива на Асоциация Интегро и нейните младежи


cdbb99d2e735992846fd90ed07335a58_400x300По случай Международният ден на ромите, осми април, Посолството на Съединените американски щати стана домакин на фотоизложба, организирана от Сдружение с нестопанска цел „Асоциация Интегро“, под наслов „Всички заедно в едно общество – ръка за ръка“. На фотоизложбата бяха представени фотографии на младежи от средните училища, в които Асоциация Интегро работи по програма „Да направим средното образование достъпно и атрактивно за ромските младежи от селските райони“ подкрепена от фондация Българо-американско общество. Програмата се развива от 2006 година насам, като в началото се изразяваше с подпомагане на ромски ученици – средношколци с безплатни учебници, а през 2009 година Интегро създава и първите клубове по гражданска журналистика и дебати, където младежи от ромски, турски и български произход развиват заедно уменията си по дебатиране и журналистика, а това подпомага развитието им като активни български граждани. В момента дейността се изпълнява в 15 средни училища от територията на Източна и Североизточна България.

На 9-ти април 2014 година, от 11 часа в Американски културен център София, посланика на Съединените американски щати в България Марси Рийс даде началото на фотоизложбата с начална приветствена реч, обръщайки се с към присъстващите в залата, както и към останалата част от обществото, с послание за мир и толерантност, както за мирно и сплотено общество, където се зачитат правата на всички граждани, независимо от техният етнос, раса и религия.

След като завърши речта си, посланика на САЩ отстъпи катедрата на Лилия Макавеева, която също бе подготвила реч, но преди да даде думата на изпълнителният директор на Асоциация Интегро, Рийс приключи речта си със следните заключителни думи:

„Както всички останали граждани, ромите трябва да имат правото да живеят свободни от дискриминация, да се радват на еднакъв достъп до качествено образование, здравеопазване и трудова заетост и да развиват своите таланти, така че от името на Американското правителство се радвам да отпразнуваме Международният ден на ромите заедно с вас и да се насладим на изключителният талант на нашите млади фотографи.“

Присъстващите на изложбата имаха удоволствието да изслушат обръщенията на трима ученици, автори на някои от изложените творби, които направиха доста емоционални изказвания по случай осми април и тяхното място като граждани в обществото. Учениците бяха следните: Сабрина Авакумова Чакърова от 11-ти клас в ПЗГ „Климент Аркадиевич Тимирязев“ град Каварна, Еркал Айше Мехмедов от 11-ти клас в СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ град Сливо поле и Тюркие Джафер Лиман от 9-ти клас в ПГВМ „Александър Стамболийски“ град Лозница.

Тука можете да прочетете цялата реч на посланика са Съединените американски щати, Госпожа Марси Рийс:

Не само в България, но и в цяла Европа, ромите се борят за по-голямо зачитане на своите човешки права и човешко достойнство. Усилията на гражданското общество, като настоящата фотоизложба, както и програмите, които се изпълняват, дават своят ценен принос към стимулирането и окуражаването ви на включване сред обществото.

Едно след друго, поредица от българските правителства са приемали много програми и стратегии с цел включване на ромската общност във всички аспекти на социално-икономическият и културно-политическият живот. Въпреки това все още не сме стигаме до момента, в който можем да кажем, че ромите са интегрирани във всяко ниво на обществото.

За да се постигне това е необходимо по-силно ръководство на всяко равнище. Трябва да има активен диалог с гражданското общество, за това как да се решат най-наболелите въпроси сред ромите в България днес. Особено много са ни нужни местни лидери и активисти, които да споделят преживяното от положителните промени, които се случват в техните региони, в резултат на включване на ромите  във всички области като образованието, бизнеса, политиката и културата и практическите мерки, които са предприети, за да може да се случи това.

Също така е необходимо по-активно участие от страна на ромските общности и млади лидери, които са на позиция да предизвикат промени в общественото отношение. Преди всичко, наша обща отговорност е да работим, за да променим мнението на обществото, да отправим предизвикателства пред предразсъдъците и да обобщаваме толерантност, както и да поощряваме.

Понеже темата на изложбата е „Едно общество“ (One society), искам да обменя някои мисли с вас, какво означава самата идея „Едно общество“, съгласно американският опит. От основаването си, Съединените щати интегрират хора от целият свят, като пребиваващи в нашата страна и като граждани, в това число и много хора от България. Американците нямат общ етнически произход, но ги свързва една обща идея – това е именно идеята за свобода и равенство за всички.

Въпреки че нашата история не е лишена от своите бурни времена, днес нашата визия за етническите американци не познава расовото, религиозното и етническото разделение. В случая с нашата визия, бих искала да обявя началото на третата година на нашата лятна стипендиантска програма за роми в Посолството на САЩ. Тази година планираме да бъдем домакини на петима стипендианти. През това лято да им дадем възможност за професионално развитие на роми студенти в университетите или наскоро завършили. Миналата година имахме четирима изключителни стипендианти, а тази година се надяваме да имаме много квалифицирани кандидати, така че поощрявам ви да разговаряте с екипа по правата на човека към посолството Кристин Стол и Евгени Тодоров за програмата. Надявам се, че ще се обърнете към тях и ще обмените информация с всички потенциално желаещи кандидати.

Както всички останали граждани, ромите трябва да имат правото да живеят свободни от дискриминация, да се радват на еднакъв достъп до качествено образование, здравеопазване и трудова заетост и да развиват своите таланти, така че от името на Американското правителство се радвам да отпразнуваме Международният ден на ромите заедно с вас и да се насладим на изключителният талант на нашите млади фотографи.

 

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s