По-добре късно, отколкото никога – училището като изход от циганското гето


Видео: тв7

„Предаването на Карбовски“ показва добрия пример за ромите в лицето на Николай Бенчев. 25-годишният днес младеж е 11-о дете в ромско семейство от село Търнава, Врачанско. Тръгва на училище чак на 10 години и половина, изцяло по свое желание, тъй като родителите му са неграмотни и не го записват в първи клас навреме. Не знаех какво означава думата училище, но чувствах, че е нещо хубаво и ще ме промени, признава Николай.

По онова време една съседка започва се грижи за него, купува му тетрадки, учебници. Момчето живее в глад и мизерия, но това не му пречи да ходя на училище. Следобед работи, за да се издържам сам, а когато ситуацията става непосилна, решава да отиде в дом за изоставени деца, понеже няма кой да се грижи за него.

Днес Николай е образован млад ром с отличен български език. Учи социални дейности и твърди, че книгите са най-голямото му богатство.

Когато тръгнах да следвам мечтите си, не ми беше лесно, но това ме направи по-силен. Не изпитвам нито гняв, нито съжаление към родителите си, нямам такива чувства, категоричен е Николай – добрият пример за всички роми.

Източник: тв7

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s