Предстоящо: Единадесети детски ромски фестивал Отворено сърце, Велико Търново 2014


Докоснете се до магията на фолклора на различните народи и повярвайте в детската мечта за един по–добър и толерантен свят!

fest2014

Над 1800 деца и младежи от България, Испания, Румъния, Гърция, Унгария и Македония ще пристигнат във Велико Търново, за да участват в Единадесетия Детски Ромски Фестивал „Отворено сърце” 2014.Румънски ромски оркестър, испански фламенко ритми, изложба на традиционни ромски носии от Унгария, ромски, български и турски песни и танци от България, демонстрация на плетене на кошници от върбови клонки, рогозки и други традиционни предмети, изложба на носии и дрехи на различните ромски групи са част от фестивалната програма. Сред участниците във Фестивала тази година ще бъдат и учениците от Гимназия „Ганди” от град Печ, Унгария, която е единствената ромска гимназия в Централна и Източна Европа. 

Фестивалът ще се проведе на 6, 7 и 8 юни (петък, събота и неделя) в град В. Търново, парк „Марно поле”.Организатор е Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” и Община В. Търново. Очаква се гости да бъдат посланици, заместник-министри, кметове и партньори от неправителствения сектор от страната и чужбина.

Фестивалът има за цел да събере на една сцена деца от различни култури и етноси, за да докажем, че различието ни сплотява, че то може да бъде катализатор за изграждане на общество, свободно от предразсъдъци, толерантно към другия и уважаващо спецификата на останалите!

Фестивалната програма ще продължи три дни. Участие ще вземат деца и младежи от различен етнически произход от над 110 училища от цяла България, изучаващи СИП „Фолклор на етносите – Ромски фолклор“ и участващи в дейности за намаляване на отпадането от училище. Своите умения ще представят и младежи от Младежките групи за толерантност от Шумен, Бургас, Пловдив, Благоевград, Враца и В. Търново, както и доброволци от Центровете за развитие на общността в 15 общини в България, Испания, Унгария, Румъния и Гърция. В дните на Фестивала, паралелно със сценичната програма,се организира Пленер на извънкласните дейности и приложните изкуства, насочени към образователна интеграция, в рамките на който всяко училище ще представи дейността си под формата на изложба, постери и други материали, които учениците са изработвали по време на учебната година или на място. Ще бъдат организирани различни ателиета, в които деца и учители ще могат да изработват предмети от подръчни материали, да рисуват, да бъдат къносвани, да пробват носии от различните етноси, да научат как се плетат кошници, как се калайдисва,  как се изработват вретена и други изненади. Джалма и Касандра отново ще бъдат «гледачките» на фестивала, които Център «Амалипе» специално подготвя за гостите. Не пропускайте техните предсказания: те са по-точни от прогнози на социолози!

Ромски и български танци и песни, скечове, изпълнения на мажоретни  и духови състави, ориенталски и спортни танци, възстановки на обичаи, драматизации на приказни на различни народи и песни на няколко езика ще бъдат част от фестивалната програма тази година. Мъжки традиционен танц ще бъде представен от учениците от ОУ „Антон Страшимиров”, село Бохот, област Плевен. Участниците в СИП „Фолклор на етносите – Ромски фолклор” от ОУ „Г.С. Раковски”, село Голямо Ново, област Търговище са подготвили сценично представление „Ориенталски полъх”. За единадесетото издание наФестивала, Център «Амалипе» подготвя изложба на фотографии, запечатали най-вълнуващите моменти върху детските лица от фестивала през годините.

На 8 юни фестивалът ще приключи в 14:00 часа с връчването на голямата награда на Община Велико Търново на най-добрите участници и много други изненади.

 

Детският ромски фестивал „Отворено сърце“ се осъществява  с подкрепата на Тръста за социална алтернатива (в рамките на проект „Всеки ученик може да бъде отличник”), ГД “Правосъдие” на Европейската комисия (в рамките на проект “Крачка напред – овластяване на младите хора и жените от местната ромска общност” и Проект „Младостта е толерантност”) и на община В. Търново. Фестивалът е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година,

 

Предварителна програма:

5 юни – Откриване на Изложба „Велико Търново – Интеркултурна столица на Европа” от 18:00 часа, Изложбени зали „Рафаел Михайлов”.

06 юни –15:00 – 17:30 –  Официално откриване на Фестивал „Отворено сърце”, парк „Марно поле”

18: 00 – 19:00 часа – Дефиле на участниците, ул. „Васил Левски”

07 юни  – втори фестивален ден от 09:30 – 17:00 часа, парк „Марно поле”

08 юни – трети фестивален ден от 09:30 – 14:00 часа, парк „Марно поле”

 

Лице за контакт: Таня Ванова, 0884 912507

Източник: ЦМЕДТ „АМАЛИПЕ“

Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s