Ромите от Шумен поискаха узаконяване на жилищата, асфалт и работа


p1810880_editedСнимка: Topnovini.bg

Узаконяване на жилищата в четирите ромски махали в Шумен и кв. Дивдядово поискаха членове от Местната активна група (МАГ), съставена от представители на етноса. Това стана днес на провеждащата се кръгла маса по проблемите на интеграцията на застрашени малцинствени групи, домакин, на която е Община Шумен.

90% от жилищата в ромските квартали са незаконни и семействата нямат нотариални актове, сочи проучване на доброволците от МАГ. Асфалт липсва на повечето от улиците в четирите махали на Шумен и кв. Дивдядово, недостатъчни са кофите за смет, като на семействата от четири улици се пада само един казан, тревните площи не се поддържат, малко са и детските площадки, показва още изследването на МАГ. По този повод доброволците от организацията поискаха узаконяване на жилищата, построени до 1989 година, ремонт на улиците, поддържане на градинките, нови кътове за игра на децата, повече кофи за смет, поставяне на указателни табели, ремонт на читалищата „Амалипе” и „Пробуда”.

Целта на кръглата маса е да набележи основните моменти при съставяне на Общинската програма за интеграция на ромите в периода до 2020 година. Основният документ за действие трябва да се изготви до края на тази година.

В срещата днес участват представители на ромската общност от Шумен и кв. Дивдядово, неправителствени организации, експерти от „Бюрото по труда” в Шумен, образователния инспекторат, специалисти от дирекция „Социална политика и здравеопазване”.

Водещи на дискусията са Лили Макавеева и Александра Райкова от Националното звено за управление на програми, отговарящи за „Ромакт” и „Ромед” – проекти на Европейската комисия, по които работят шест пилотни общини в Българиq, сред които и Шумен.

„Близо 20 години у нас се говори за интеграция на ромите. Полагат се усилия, но резултат няма, а изолацията става все по-голяма. Интеграцията не е процес на обгрижване, а на активно включване. Наложително е ромите да участват в този процес”, каза при откриване на срещата Лили Макавеева. Тя обясни, че доброволците на МАГ в продължение на 6 месеца са работили с хората от четирите ромски махали в Шумен и кв. Дивдядово. Така са обобщили най-важните проблеми на етноса, които да залегнат за решаване в Общинската програма за интеграция до 2020 година. Целта е да се инициират дейности според нуждите на ромите, за да се постигне реална промяна.

Александра Райкова информира присъстващите, че членовете на МАГ са изпратили писмо до кмета на Шумен Красимир Костов, в което като основни проблеми на ромите са посочени жилищната инфраструктура, безработицата, образованието и младежките дейности.

80% от ромите в Шумен са безработни, а 75% от мъжете и 20% от жените работят в сивата икономика, като повечето от тях са ангажирани със сезонна работа – бране на билки, строителство, земеделска работа, показват данните на МАГ. Високата безработица води до бедност, търсене на препитание в чужбина и престъпност. Представителите на ромите поискаха да се организират курсове по готварство, фризьорство, озеленяване, строителство, автомонтьори, магазинери, професии в сферата на туризма и стартиране на малък бизнес за нискообразовани и необразовани представители на етноса.

Очаквано сред основните проблеми в общността се нарежда и ниската здравна култура. 60% от ромите в Шумен нямат здравни осигуравки. Нараства броят на употребяващите наркотици в ромските махали, като 60% от младежите там са опитвали, а 30% системно употребяват някакъв вид мека дрога. Сред най-често използваните опиати са марихуаната, амфетамините, екстази и други синтетични наркотици.

190 роми от Шумен и кв. Дивдядово са с ТЕЛК, 150 са хронично болните в общността, а 60 роми страдат от туберкулоза, сочи черната статистика на МАГ.

Създаването на мобилни лекарски кабинети, програми за ежегодни профилактични прегледи, превенция на употребата на наркотици, назначаване на още здравни медиатори и продължаване на работата на медицинските сестри и акушерките сред младите жени и семействата от общността са само част от предложенията на МАГ, които да залегнат в Общинския план за интеграция на ромите до 2020 година в Шуменско.

Приоритетно до края на програмния период Община Шумен ще работи с ромската общност и в сферата на образованието, където вече има установени добри практики и натрупан положителен опит. Основно ще се акцентира върху организирането на извънкласни обучения по български език, за по-добрата интеграция на малките роми в училищната среда, осигуряване на безплатни учебници и помагала за децата от социално слаби семейства.

На срещата бе отчетено, че 40% от ромските младежи не продължават образованието си в средни училища, а процентът на девойките е 35 на сто.

В периода до 2020 година Община Шумен ще работи и за преодоляване на дискриминацията спрямо ромите.

Това е първата дискусия, която цели набелязване на основни аспекти за работа при изготвяне на Общинската програма на Шумен за интеграция на ромите. Предстоят нови срещи, а на 18 юни във Варна ще се проведе Национална кръгла маса, на която ще се обобщят резултатите и предложенията на общините и на базата на направените изводи ще се изготви Национална програма за интеграция на ромите и други застрашени социални групи за периода 2014-2020 година.

Източник: ТопНовини – Шумен

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s