Национална конференция „Аз работя за многообразието“


10339353_701755953223232_2468009277192961607_o

Като част от програмата на „София Прайд” 2014 на 20 юни, от 10.00 до 13.30 часа в хотел „Радисън“ ще се проведе конференция на тема „Аз работя за многообразието”.

Новоизбрани български евродепутати и представители на НПО, които работят с различни малцинства ще обсъждат проявленията на ксенофобия, нетолерантност и дискриминация в политическия процес към малцинства, бежанци, мигранти и ЛГБТИ общности и предложения за работата на Европейския парламент в подкрепа на многообразието.

Теми на конференцията:
– Евроскептицизмът между антиимиграционния и антибрюкселския дискурс – доц.д-р Ана Кръстева, „Център за европейски бежански, миграционни и етнически изслидвания”, Нов български университет
– Евровотът в България: Голямото отсъствие в политическото говорене на въпросите за миграцията и правата на етнически и религиозни малцинства; Прояви на нетолерантност и дискриминация към етнически и религиозни малцинства в предизборния процес; Ключови изисквания към Европарламента за утвърждаване на равноправието и многообразието – Георги Медаров, социолог, Софи-йски университет; Калина Бозева, „Междуетническа инициатива за човешки права”; Орхан Тахир, „Гражданско общество в действие”
– Защо е необходимо Европейският парламент да има ясна стратегия в подкрепа на правата на ЛГБТИ общностите като част от своята политика за опазване на човешките права? – Майкъл Кешмън, евродепутат от Великобритания. Как беше засегната темата за правата на ЛГБТИ в предизборното говорене в България – Моника Писанкънева, „Ресурсен център Билитис“.
– Резултати от мониторинга на предизборната кампания за Европарламент по отношение включването на хора с увреждания-Капка Панайотова, „Център за независим живот”
– Коментари от страна на присъстващите Евродепутати и представители на политически партии относно ангажиментите им да противодействат на нетолерантността и дискриминацията по всички изброени признаци и да работят в подкрепа на многообразието – Възможност за коментари ще има след всяко изказване.

Шествието „София Прайд” 2014 ще се проведе на 21 юни (събота). Сборният пункт е Паметника на съветската армия в София.

ПРОГРАМА

09:30– 10:00
Регистрация на участниците

10:00 – 10:15
Откриване на форума и встъпителни думи – Калина Бозева и Моника Писанкънева

10:15 – 12:00
МОДУЛ 1: Ключови въпроси във връзка с многообразието, произтичащи от изборната кампания за Европейски парламент и резултатите от нея.

Представители на НПО и експерти относно проявленията на ксенофобия, нетолерантност и дискриминация в политическия процес към малцинства, бежанци, мигранти и ЛГБТИ общности и адресиране на предложения към българските евродепутати за работата им в Европейския парламент в подкрепа на многообразието по тези признаци.

• Евроскептицизмът между антиимиграционния и антибрюксел-ския дискурс – доц.д-р Ана Кръстева, „Център за европейски бежански, миграционни и етнически изслидвания”, Нов български университет
• Евровотът в България: Голямото отсъствие в политическото гово-рене на въпросите за миграцията и правата на етнически и рели-гиозни малцинства; Прояви на нетолерантност и дискриминация към етнически и религиозни малцинства в предизборния процес; Ключови изисквания към Европарламента за утвърждаване на равноправието и многообразието – Георги Медаров, социолог, Софи-йски университет; Калина Бозева, „Междуетническа инициатива за човешки права”; Орхан Тахир, „Гражданско общество в действие”
• Защо е необходимо Европейският парламент да има ясна стратегия в подкрепа на правата на ЛГБТИ общностите като част от своята политика за опазване на човешките права? – Майкъл Кешмън, евродепутат от Великобритания. Как беше засегната темата за правата на ЛГБТИ в предизборното говорене в България – Моника Писанкънева, „Ресурсен център Билитис“.
• Коментари от страна на присъстващите Евродепутати и представители на политически партии относно ангажиментите им да противодействат на ксенофобията, нетолерантността и дискриминацията на различни малцинствени общности и да увърждават равнопоставеността – Възможност за коментари ще има след отделните изказвания)

Въпроси и отговори
Модератор: Ирина Недева

12:00 – 12:30
Кафе пауза

12:30 – 13:00
МОДУЛ 2 – ПРОДЪЛЖЕНИЕ: Ключови въпроси във връзка с много-образието, произтичащи от изборната кампанията за Европейски парламент и резултатите от нея.

• Резултати от мониторинга на предизборната кампания за Европарламент по отношение включването на хора с увреждания-Капка Панайотова, „Център за независим живот”
• Коментари от страна на присъстващите Евродепутати и представители на политически партии относно ангажиментите им да противодействат на нетолерантността и дискриминацията по този признак и да работят в подкрепа на многообразието – Възможност за коментари ще има след всяко изказване.

Въпроси и отговори
Модератор: Ирина Недева

13:00 – 13:30
МОДУЛ 3: Обобщаване на коментарите и предложенията от форума.
• Приемане на Граждански меморандум с предложения към евродепутатите за работата им в Европарламента за работата им по въпросите на многообразието.

 

Източник: https://www.facebook.com/events/1463931000513801/

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s