ПРЕДСТОЯЩО СЪБИТИЕ НА ЖИВО: ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЕПИДЕМИЯТА ОТ ОМРАЗА В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО И БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА ПРОКУРАТУРАТА


10463890_10203377027419715_5465784603580734409_n

LIVE! На 4 юли 2014, петък, от 11.30 ч. до 12.30 ч. пред Съдебната палата в София ще се състои протест срещу множеството случаи на проява на омраза в българското общество и бездействието на прокуратурата по тях. Събитието ще се излъчва на живо и ще можете да го проследите тук – https://etnosi.wordpress.com/live/
Поводът за инициирания от различни граждански организации протест са системните откази на прокурори да разследват расистки мотиви при престъпления срещу роми, имигранти, бежанци и чужденци.

ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЕПИДЕМИЯТА ОТ ОМРАЗА В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО И БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА ПРОКУРАТУРАТА

На 4 юли 2014, петък, от 11.30 ч. до 12.30 ч. пред Съдебната палата в София ще се състои протест срещу множеството случаи на проява на омраза в българското общество и бездействието на прокуратурата по тях.

Поводът за инициирания от различни граждански организации протест са системните откази на прокурори да разследват расистки мотиви при престъпления срещу роми, имигранти, бежанци и чужденци.

НИЕ ПРОТЕСТИРАМЕ!!!

Ние протестираме срещу отказите на прокуратурата да образува дела срещу престъпления от омраза, които имат ефект на доминото – вече всеки упражнява речта на омразата, защото реално няма съдебна практика и се чувства безнаказан.

Ние протестираме срещу опитите речта на омразата да се налага като мнение, защото е престъпление. Броят на примерите за неефективно противодействие на български институции спрямо речта на омразата делегитимира независимата съдебна система. Поради политически и други съображения пострадалите не получават адекватна защита, каквато им се полага според българските закони. Принуждавани са да търсят правата си в Страсбург, където страната ни бива осъждана. Ние не искаме това, защото това не оказва никакво отражение върху съдебната практика в България.

Ние протестираме срещу решенията на прокуратурата, според които трябва да има последствия от речта на омразата – убийства, погроми, насилие и пр., за да се образуват дела. А не би ли трябвало прокуратурата и съда да действат превантивно? Или само осъждат при физическо извършено престъпление с ясни доказателства и последствия след речта на омразата? А нужно ли е да чакаме някой да бъде убит, за да кажем, че наистина е в последствие на словото на омразата? Има ли смисъла от тази констатация, след като вече има един загубен живот или пострадал човек?

Ние протестираме, срещу опитите на прокуратурата да оправдае бездействието си и да защити извършителите на престъпление – отделни привилегировани лица от българската политика и журналистика. Защото речта на омразата е престъпление. Защото враждебното словото е унищожително за всички. Защото словото на омразата е последното оръжието на политическите трупове и лицемери. Защото речта на омразата е духовен порок, а не истина и свобода на словото.

В икономически нестабилна Европа единственото спасение на политическите елити е в търсенето и намирането на виновник за провалите им. Някой, който да носи отговорност за неефективните им политически решения. Все още международните документи по правата на човека ги ограничават да сочат с пръст „ромите“, „мюсюлманите“ и „имигрантите“ за липсата на политическа визия – за България и Европа.
Днес е при нас, но утре ще е и при вас!

Инициативен комитет

„Срещу епидемията от омраза и за прилагането на законите“

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s