Oбучение „Млади граждани на света: младежката сфера и глобалните въпроси“


13927imagesНакратко

Фондация С.Е.Г.А. има удоволствието да отправи покана за двумодулно обучение „Млади граждани на света: младежката сфера и глобалните въпроси“, предназначен за представители на младежки организаци от всички части на България. Обучителният семинар ще се проведе в два модула:

  • 17-18 октомври 2014, София;
  • 28-29 ноември 2014, София.

 

Цели на обучението

  • Да изгради базисна чувствителност за същността на глобалните въпроси и взаимосвързаността им с живота на местно ниво;
  • Да насърчи процес по осъзнаване на връзката на дейността на местни младежки организации с глобалните въпроси;
  • Да предостави подкрепа на младежки организации за добавяне на глобално измерение към местни дейности.

 

Профил на участниците

Имаме много широко разбиране за „младежка организация“ – за нас това е всякаква структура (регистрирана или не), която организира дейности с/за млади хора и влияе върху техните знания, умения, ценности и поведение. Търсим представители на сдружения, фондации, клубове, центрове, читалища и неформални групи, независимо от сферата им на дейност. Участниците в обучението могат да бъдат ръководотели, членове (формални и неформални) и доброволци в младежки организации или подобни структури.

 

Избор на участниците

Екип на фондация С.Е.Г.А. ще подбере 20 участници, като ще се базира на следните критерии:

  • Тясно свързани с дейността на конкретна младежка организация;
  • Ясна мотивация за участие в обучението;
  • Възможност и желание за участие и в двата модула на обучението;
  • Ясно изразен интерес към темата на обучението.

Приоритет ще се дава на онези кандидати, които са в позиция да влияят върху политиките и дейностите на организацията, от чието име кандидатстват.

При селекцията на групата от участници ще се взимат предвид още: 1) полова равнопоставеност; 2) географско разнообразие; 3) разнообразие на сферите на дейност на различните организации.

 

Методологията на обучението

Обучението ще бъде организирано на базата на концепцията за глобално образование (разпространението на което е посветен целият проект „Младежи на света!“). Това означава, че използваните методи са основани на участието и сътрудничеството, интерактивни са и са базирани на нуждите на участниците. Участниците ще бъдат централна фигура и основен двигател в обучителния процес.

 

Технически въпроси

Първият модул на обучението ще се проведе в хотел „Сити Авеню“ в София:http://www.hotelcityavenue.com/. Ще започнем на 17-ти октомври 2014 в 11:00 и ще приключим на 18-ти октомври в 15:30. Предвидени са обяди, вечеря и кафе паузи за всички участници. На участниците от страната ще бъдат възстановени пътните разходи срещу представяне на билет за пътуване с влак или автобус, както и нощувка в двойна стая в същия хотел на 17-ти октомври.

Обучението е безплатно за одобрените участници, като в рамките на проекта „Младежи на света!“ покриваме пътните разходи, разходите за храна и настаняване.

 

Кандидатстване

Заинтересованите представители на младежки организации трябва да попълнят онлайн формуляр за участие тук.

Крайнят срок за канидатстване е неделя, 12 октомври 2014, 23:59 часа. Всички кандидати ще бъдат информирани за резултатите от селекцията до края на деня на 13 октомври 2014 на посочния от тях електронен адрес.

 

Пълна връзка към формуляра за кандидатстване:

https://docs.google.com/forms/d/1nRjiRjZCPOduMwXFymY-5MgFdpb5WmwM3fFHMKHqAfc/viewform?usp=send_form

 

Повече за проекта „Младежи на света!“

Обучениет се организира в рамките на международния проект „Младежи на света!“, който Фондация С.Е.Г.А. и неправителствени организации от Европа и Африка реализират с подкрепата на Европейската комисия. Проектът е част от дейностите на Фондация С.Е.Г.А., насочени към развитието и популяризирането на глобалното образование (образованието за развитие) в България.

Повече информация за проекта можете да намерите на www.youthoftheworld.org и https://www.facebook.com/YoWorld1.

 

За въпроси

По въпросите, свързани с обучението, можете да се обръщате към Емил Методиев, ръководител на проекта „Младежи на света!“, на emil (a) cega.bg.

 

* Глобалното образование е известно още като образование за развитие, образование за глобално гражданство, образование за глобално развитие, образование за устойчиво развитие и др.Глобалното образование е процес на активно учене, базиран на ценностите солидарност, равенство, включване и сътрудничество. Той изгражда базисна чувствителност за международните приоритети за устойчиво развитие на човечеството и разбиране за причините и последиците от глобалните проблеми. Глобалното насърчава пълното участие на всички граждани в борбата със световната бедност и изключване. Цели да повлияе на национални и международни икономически, социални и екологични политики, като ги направи по-справедливи и устойчиви и базирани на правата на човека.

Източник: ngobg.info

Advertisements
Публикувано на Младеж, Новини и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s