Махалата на Фуко


zx450y250_2450516

Хората знаят какво правят; те често знаят защо го правят; но това, което не знаят е какво прави това, което те правят“

Мишел Фуко

Сабире се приближава внимателно до вратата на бунгалото и поглежда вътре. От тъмното помещение се раздава глъч и крехка възрастна жена излиза навън и застава смутена на верандата. Отвътре продължава да се чува блъскане и викане.

След минута от тъмното се поява и причината за цялата патардия. Миниатюрен, но жилав побелял старец по дънки и без фанела, изскача навън, проклинайки и ритайки вратата.

Сабире се обръща към него с някакви успокоителни думи на ромски, но той рязко преминава край нея и гневно влиза в другата стая на бунгалото.

Сабире се обръща назад към кино-оператора и усмивка се разлива по лицето ѝ.

„Ще имате сюрприз!“

Мрежата на вратата на стаята се разтриса и старчето се появява отново с най-причудливия музикален инструмент в ръка.

Тялото на инструмента е голяма тенекия от сирене. Грифът – спирачка от каруца, прагчето – обвивка от стара батерия.

Грейнал, потупва се по гърдите и казва:

„Мисля, че бедно сърце е много добре, Боже Господи пази.“

Изсипва събралата се вода от тенекията. Настройва инструмента. Загрява гласа си с протяжна нота и с перце-бръснач дръпва струните.

От първите ноти, смешното старче магически се превръща в античен поет-скитник, дервиш, бродещ с песента си по всички пътища, водещи от Индийския до Атлантическия Океан.

Сабире се усмихва. За нея това е просто още един хубав ден на работа.

Тя е здравен медиатор в община Септември, Пазарджик.

Жителите на общината са 27 хиляди, от тях 10 хиляди – роми. Сабире си ги дели с още една колежка. По един медиатор на 5 хиляди жители, много от тях неосигурени, много хора със сериозни медицински нужди.

В цяла България има около 150 здравни медиатори, които получават заплатите си (минимални) от общините, в които работят. Това са приблизително 600,000 лева на година, или 0.06% от бюджета на МЗ, за хора, които освен многодисциплинарните си умения в правото, медицината и психологията, ползват страхотното си познание за махалите, където работят, за да пресичат епидемии, да приобщават най-уязвимите хора към здравната система и много често да спасяват животи.

През 2010, епидемия от рубеола заразява 24 хиляди роми и взема живота на 24 деца. В отговор, Мрежата на здравните медиатори се активира да помогне на здравните служби да ваксинират 180 хиляди души за два месеца и успешно спира епидемията.

В разразилата се буря в края на миналата година от грозни клишета след непремереното изказване на министъра на здравеопазването Петър Москов за „Спешна помощ“ и влизането й в гетата, едно от най-липсващите неща от публичния дебат е

гласът на тези най-близки до проблемите хора – ромските здравни медиатори

Подготвени и обучени професионалисти, произлизащи от самата ромска общност, те олицетворяват една от най-умните стратегии за адресиране на въпроса за пълноценното включване на ромите в здравната система на България. Техните идеи за решения на проблема, са особено интересни и практични поради несравнимо богатия им опит и с роми, и с лекари.

В този кратък клип искаме да ви срещнем с 3 от тях – Сабире Рамадан, Антоанета Ефтимова и Катя Кирилова. Ще видим хората, на които помагат. Ще разберем от тях за фрапиращ казус на дискриминация в Благоевград, който бе разрешен след намесата им и нашия филм. Ще усетим как се отнасят към работата си. Но най-вече ще чуем песента на поета-скитник грабнал китара, пардон, тенекия.

Филмът е изработен с финансовата подкрепа на Международната организация по миграция като част от проект EQUI HEALTH, съфинансиран от Европейската комисия.

Източник: ДНЕВНИК

Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s