Сурвакари посетиха общината и областната администрация в Бургас за Василица (Банго Васил)


IMG_3914(1)

С автентични саморъчно направени сурвакници ромски и български младежи от клуб „Младежта е толерантност“-Бургас посетиха вчера общинската и областната администрация в Бургас. Те сурвакаха зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева и зам.-областният управител Севдалина Турманова. Както повелява традицията на Василица, доброволците поднесоха баница с късметчета и наричанията си за здраве и късмет младежите направиха на три езика – български, турски и ромски.

IMG_3916

Зам.-кметът по култура и образование зарадва малчуганите с подаръци и им пожела да бъдат любознателни и старателни ученици. На г-жа Ананиева доброволците от клуб „Младежта е толерантност” подариха фото-колаж със снимки от инициативите на клуба.IMG_3928

Зам.-областният управител приветства младежите и им пожела успехи в училище и сбъдване на мечтите им. А на младежките координатори на Център „Амалипе” Велчо Михалев и Таня Николова, изказа своите благодарности за съвместното и ползотворно сътрудничество и пожела то да продължи и занапред в духа на етническата толерантност.

IMG_3944

Празникът Василица се отбелязва от много ромски групи в България и на Балканите като начало на Новата година, поради което придоби популярност като Ромската Нова Година. Празничният церемониал представлява синкретизъм от ромски и български ритуали, като показва взаимното влияние между фолклора и обичаите на различните етноси, живеещи на Балканите. Важна част са ритуалите, свързани с наричане и пожелаване на „здрава“ година. Празнуването на Василица е свързано с легенда, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като този мост бил разрушен от Дявола и по този начин ги спасил. Празникът се отбелязва на 13, 14 и 15 януари.

Подробности за ритуалите и легендите, свързани с Василица / Банго Васил вижте на:

http://www.amalipe.com/index.php?nav=program&id=10&lang=

За повече информация:

Таня Николова – 0882 241 857

Велчо Михалев – 0882 894 691

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s