Социално предприятие дава шанс на безработни жени


538446

От 2 февруари 8 трайно безработни жени ще започнат своето обучение по специална програма, включваща теоретични и практически познания по шивачество, както и трудово-социални умения. Всички жени са от ромския квартал „Столипиново“, стана ясно днес при откриването на социалното предприятие – шивашка работилница към Националния алианс за работа с доброволци.

Заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов преряза лентата на предприятието в присъствието на почетния консул на Германия в Пловдив Мирко Шванец, заместник-кмета Петър Зехтински, районни кметове на Пловдив и много гости.

„Много често обществото подхожда лицемерно към хората, които остават извън училище, не учат и не работят. Правилният подход към тях е да получат знания и умания“, заяви при откриването зам.-министър Каменов. По думите му, инициатива като днешната дава шанс за обучение на тези хора, за да изкарват прехраната си, да имат самочувствие и да изпращат децата си на училище. Така ще преборим и негативната тенденция децата да отпадат рано от училище, смята Калин Каменов.

13901_1

Целта на работилницата е младите хора с нисък социален статус от уязвими групи да получат шанс за обучение и реализация на трудовия пазар. Социалното предприятие се помещава в Комплекса за социални услуги „Св. Георги“ в Пловдив. Стойността на проекта за 1 година е 50 хиляди евро. Част от средствата са вложени в ремонт на помещенията – подови настилки, дограма, специално техническо оборудване и машини.

Проектът стартира с подкрепата на община Пловдив и се финансира от „Дружество за подпомагане на българските домове“ в Берлин чрез дарители от град Дортмунд, Германия.

 

Източник: ДарикНюз

Снимки: Plovdiv24

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s