Нова национална програма за обучение и заетост на продължително безработни


9d5525fdf744037687a0089440656be1

Целта й е да активират и да повишат шансовете за заетост на хората, които дълго време са извън пазара на труда.

През 2015г. ще стартира нова национална програма за обучение и заетост на продължително безработни. Близо два пъти повече са средствата за регионалните програми в Националния план за действие по заетостта през тази година, съобщи директорът на дирекция „Политика на пазара на труда и трудова мобилност“ в МТСП Елка Димитрова.  Тя подчерта, че логиката, по който е конструиран планът е насочена изяло към реализиране на целите за годината – понижаване на безработицата на трайно безработните, повишаване на мотивацията на обезкуражените лица и изпълнение на Европейската гаранция за младежта.

„Регионалните програми за заетост през 2015 г. са приоритетно насочени към областите с най-високи нива на безработица. Направили сме така, че обученията и различните програми за заетост да отговарят на специфичните нужди на различните бизнеси.“ – подчерта Димитрова.

Димитров допълни, че значителни за субсидирана заетост са заделени за най-слабо развития Северозападен район – за област Видин – над 447 хиляди лева, за областите Монтана и Враца съответно с 440 и 432 хиляди лева.

„Пилотно планираме да разработим мерки, които да повишат информираността на младите хора за услугите на Агенция по заетостта и Бюрата по труда. Изключително важно е да се подбират и квалифицират безработните според изискванията на работните места. Само така ще можем да постигнем целта за трайна заетост.“ – каза още Димитрова.

Димитрова обяви, че през 2015 година ще стартира и програма за обучение и заетост на продължително безработни лица.

„Целта й е да активират и да повишат шансовете за заетост на хората, които дълго време са извън пазара на труда и които най-трудно си намират работа.“- уточни тя. Димитрова поясни, още че осигурените средства по тази програма са в размер на 3.3 млн. лева, като се очаква да бъдат обхванати над 850 лица.

С НПДЗ 2015 ще продължи програмата „Асистенти за хора с увреждания“, която ще включи 2 700 лица в 5-часова заетост. Осигурените средства по нея са в размер на 8.8 млн. лева. 6 млн. лева пък са предвидени за реализацията на програма за заетост и обучение на хора с увреждания, която обхваща 1746 безработни.

И през тази година, общата сума на НПДЗ е 73 млн. лева. Целеви групи за включване в заетост са безработните младежи до 29 г., с подгрупа до 25г., младежи, които нито се обучават, нито са заети, безработните над 50-годишна възраст, продължително безработните лица, хората с увреждания.

Чрез НПДЗ 2015 на безработните лица ще бъдат осигурени обучения, услуги за активиране и заетост, субсидирана заетост и подкрепа на предприемачеството.

Източник: BGONAIR

Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар