Нови 80 лични асистенти ще помагат на хора в неравностойно положение в община Червен бряг


za_3-47В края на януари община Червен бряг е сключила нови договори с 80 лични асистенти. Те ще предоставят почасови услуги в домашна среда на 81 потребители, в т.ч. деца с трайни увреждания и хора с невъзможност за самообслужване.

Договорите с потребителите и личните асистенти са сключени в изпълнение на Споразумение от 23.01.2015 г. между Агенцията за социално подпомагане и Община Червен бряг и Постановление на Министерския съвет от 15.01.2015 г., с което бяха одобрени допълнителни трансфери в размер до 13 000 000 лв., чрез бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2015 г., за бюджетите на общините за 2015 г. за предоставяне на услугатаЛичен асистент„. На този етап от услугата ще се възползват само потребителите, за които е извършена социална оценка по проектПодкрепа за достоен животпо ОПРазвитие на човешките ресурси“ 2007 – 2013 г., който приключи на 31 декември 2014 г. Очакванията са след стартирането на новите операции по Оперативна програмаРазвитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. да бъдат отпуснати още средства за социалната услуга „личен асистент”, за да се осигури непрекъсваемост на финансирането.

Проектът „Подкрепа за достоен живот“ даде възможност на десетки лица с трайни увреждания и хора с невъзможност да се обслужват сами в домашна среда да ползват почасовите услуги на лични асистенти. Проектът бе утвърден през есента на 2010 г. От януари 2011 г., когато започна предоставянето на услугата, до приключването му през декември миналата година от него са се възползвали 135 лица, обгрижвани от 126 лични асистенти. Размерът на отпуснатата безвъзмездна финансова помощ по проекта за Община Червен бряг възлиза на 1 119 808,94 лева.

 

Източник: Посоки-Плевен

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s