Арменците и алевитите в Турция се обединяват


10959869_335129203352139_4867540214073157792_nВ град Дерсим, Турция, е създаден „Съюз на приятелство между арменците и алевитите в Дерсим” (DERADOST), съобщава турският информационен сайт DemokratHaber.

В материала на турския сайт се отбелязва, че целта на създаването на Съюза е взаимното опознаване на два древни народа, което е било прекъснато след Арменския геноцид. На учредяването на организацията са присъствали заместник кмета на град Дерсим – Хюсеин Тунч и представители на обществени организации. По време на обръщението си, ръководителят на градският отдел на Съюза в Дерсим – Серкан Саръаташ казал: „По-рано работехме в организацията на Истанбул, но считаме, че в Дерсим нашата работа ще бъде много по-резултатна. Понеже тук живеят два древни етноса – арменци и алевити. Целта на Съюза е да учим езика на другия и по-добре да се опознаем”.

По думите на ръководителя, в скоро време се предвижда да се снима документален филм за приятелските отношения между арменци и алевити, като част от филма ще се снима в Армения.

Корените на алевитите в Дерсим достигат до културната територия на Иран, култът на Митра, както и арменския му вариант – арменското езичество. Според древна версия, Дерсим е бил подслон на „синовете на слънцето”, а алевитизма е своеобразна съвместимост между арменската и иранска духовна култура. Алевитите, като арменците са били подлагани на гонения в територията на Турция. След Арменския геноцид, Кемал Ататюрк, който продължаваше османската политика за „чиста турска нация”, дава заповед през 1937-1938 година в Дерсим да се избият всички, които не са турци. Според статистиката, турската армия през това време е избила около 70-90 хиляди кюрдски алевити, както и оцелели от Геноцида арменци, други 12 хиляди са успели да избягат от града.

Има данни, че през 1937 година турските войници, при въздушни бомбардировки, са използвали отровни газове, за което, сегашният президент на Турция – Реджеп Ердоган, докато беше премиер на страната, се извини официално на алевитите.

Алевитите, които в момента живеят в Турция са около 20 милиона, а борбата им за припознаване на идентичността им е започнала още от 80-те години на миналия век. Подобно обединяване на силите вътре в Турция със сигурност създава сериозна заплаха за сегашните власти на Турция, които продължават политиката на своите предци, извършили зверствата срещу нетурските народности в страната.

 

Източник: nabludatel.bg

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s