До 26 март се кандидатства за помощ от фонд „Солидарност”


02b860ae72c649a50d939e5bcbc2f1ad

Срокът за кандидатстване за помощ във фонд „Солидарност“ е 26 март, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова. Тя обяви, че са активизирани свлачищни и срутищни процеси на територията на почти цялата страна, както по републикански пътища, така и на територията на общините. 

Вече е изпратено писмо до всички областни управители, които трябва да представят информация за ситуацията във всяка община и населено място в страната. До 26 март трябва да я обобщим и изпратим във фонд „Солидарност“, от където можем да получим помощ за регионални бедствия, съобщи министърът пред БНТ.

Все още няма пълната картина на бедствията, но по предварителни данни за укрепване на най-спешните аварирали участъци са нужни над 20 млн. лв. На местата, където положението е най-сериозно, първо ще бъде направено аварийно укрепване, за да се осигури възможност за придвижване, след което ще извърши пълно възстановяване.

В новата оперативна програма „Околна среда“ има бюджет от 60 млн. евро за превенция на свлачища, информира министър Павлова. Ще подготвим пакет документи, за да кандидатстваме за изпълнение на мерки не само по пътищата, допълни тя.

Ситуацията навсякъде е критична. Очаква се да бъдат подадени много проекти, но ще бъде направен преглед на всички заявления и те ще бъдат подредени приоритетно. Проблемът ще бъде особено сериозен през пролетта след топенето на снеговете.

В управленската програма на правителството е заложено създаването на Катастрофичен пул, напомни Павлова. Това е механизъм, чрез който и собствениците на частни сгради да могат да получават подкрепа от държавата. Той ще се базира на данъчната оценка на сградата. Собствениците ще могат да кандидатстват за обезщетения като процент от тази оценка за пострадали жилища, уточни тя.

Източник: CROSS
Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s