По проект в Аксаково са обучени 7 медиатори от ромски произход


В чужбина поощрявали инициативност у малцинствата, у41636.m250 нас чакали наготово

Докато в другите държави на ромите се помага, едва когато те проявят самоинициатива, у нас нещата им се дават наготово. Изводът е на Нели Петрова от администрацията в Аксаково, където работят по 15-месечен европроект в партньорство с румънската община Черна вода „Партньорство за равни възможности“. Основната му цел е изграждане на платформа за социално включване на уязвими етнически групи с фокус към ромите.
В Испания например, чиито опит е бил проучен, има практика 50 процента от финансирането да осигури съответната община, а останалото да е гражданско съучастие. Едва когато хората потърсят помощ и станат активна страна, тогава им се предоставят услуги, обясни Петрова. Тя даде пример с испанска община, където цял квартал с преселници е бил обновен по тяхна инициатива.

Ниското образование е в основата на всички проблеми на малцинствата, е показала работата по проекта в Аксаково. По него са били обучени за медиатори седем младежи от ромски произход. Те са участвали в социален експеримент в четири населени места с предимно циганско население. Най-често ромите търсели информация за работни места, здравен статус, както и помощ за попълване на различни формуляри.

Проектът е обхванал 528 души, предоставени са около 50 вида услуги. Разработена е Стратегия за социално включване на етническите малцинства до 2020 година, която вече е приета от Общинския съвет в Аксаково. Доклад с резултатите ще бъде изпратен в социалното министерство с надеждата експериментът да прерасне в системна услуга и да бъде отпуснато финансиране.

 

Източник: Moreto.net

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s