Наемат български студенти за стажуване в ЦЕРН срещу 3660лв. на месец


img_207921Български студенти в областта на физиката, техническите науки и информационните технологии могат да започнат стаж в ЦЕРН от 4 до 12 месеца. Това съобщи ръководителят на нашите учени в ядрената организация доц. Леандър Литов.

Изискванията са младежите да имат завършен поне трети курс, да владеят перфектен английски език, а бонус за кандидатурата им е ако говорят френски.

“Всяка година приемаме около 1000 практиканти от различните държави членки на ЦЕРН. За България няма точно определена квота. Всичко зависи от броя и качеството на кандидатурите. Миналата година приехме петима студенти“, обясни Литов. За труда си младежите ще получават възнаграждение – около 2000 швейцарски франка месечно (3660 лв. – б.р).

Сумата е висока за българските стандарти, но заради високите цени в Женева тя стига само за да осигури основните нужди на бъдещите висшисти – квартира, храна и минимално количество джобни пари. За одобрените кандидати ЦЕРН осигурява средства за полет от/до България.

Право на практика в научната структура имат и редовно зачислени към университет или институт на БАН докторанти, които правят аспирантура по техническа дисциплина. Кандидатите да трупат стаж и знания в дома на Големия адронен колайдер могат да кандидатстват през уебсайта на организацията, обясни доц. Литов. Там подробно са разписани крайните срокове и изискванията за всяка програма.

Около 100 са българските учени, които в момента работят в ЦЕРН. Част от тях са на постоянен трудов договор. Други – най-често професори от Софийския университет и Института за ядрени изследвания на БАН, редовно пътуват до Женева, но се трудят на проектен принцип, а през останалото време се занимават с изследователска и преподавателска работа у нас.

Източник: Преса

Реклами
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s