Заключителната конференция по проект „Учене в толерантност”


На 18 и 19 март във Велинград се проведе Национална заключителната конференция по проект „Учене в толерантност”. Проектът се изпълнява от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ) към Министерство на образованието и науката (МОН) в партньорство с Датски институт по правата на човека и с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд, Приоритетна ос 7: Транснационално и междурегионално сътрудничество.

Във форума взеха участие представители на Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика, УНИЦЕФ – България, Посолство на Кралство Дания в България, Комисия за защита от дискриминация, Датски институт по правата на човека, Регионални инспекторати по образование на МОН, държавни училища към МОН и  неправителствени организации, ангажирани с проблемите на образователната интеграция на децата и учениците в България .

Специални гости на събитието бяха Негово Превъзходителство г-н Кристиан Кьонигсфелдт – посланик на Кралство Дания, г-жа Таня Радочай – представител на УНЦЕФ за България, г-жа Сине Андерсън и г-н Микел Шмидтхансен – представители на Датския институт по правата на човека, партньор по проекта, г-н Георги Кръстев – съветник към политическия кабинет на Министър-председателя на Република България и секретар на Съвета по сигурността, г-жа Пенка Иванова – директор на Дирекция „Формиране, анализ и оценка на политиките“ към МОН.

Г-жа Лиляна Ковачева, директор на ЦОИДУЕМ и ръководител на проект „Учене в толерантност“, представи постигнатите резултати от проведените модулни обучения на учители, педагогически съветници, училищни педагози, директори, началници и експерти от РИО на МОН и обмяната на опит и споделяне на добри практики между педагози от България и Кралство Дания .

Г-жа Сине Андерсън от Датския институт по правата на човека сподели впечатления от изпълнените дейности и постигнатото до момента.

На аудиторията бяха представени резултатите от специално проведеното за целите на проекта изследване на „Маркет Линкс“: Проучване, изследване и анализ на нивото на толерантност в държавните училища към МОН – второстепенни разпоредители на бюджетни кредити, оценка на нуждите от обучение на учителите, с оглед на необходимостта от изграждане на толерантна среда в училище“. Представен бе и Наръчник „Учене в толерантност“, предназначен за учители, педагогически съветници, училищни педагози, директори, началници и експерти от РИО на МОН.

Учители и педагози, взели участие в обменното посещение в Дания, споделиха как са приложили в своите училища на практика видяното и наученото. Бяха проведени интересни дискусии как уроците по толерантност по проекта да се трансформират в устойчиви образователни политики.

Advertisements
Публикувано на Новини. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s