Честит 8 април!


On 8 AprilИзточник: Интернет

Осми април е Ден на ромското пробуждане. На този ден през 1971 г. започва първият Световен ромски конгрес в Лондон, който приема химна и знамето на ромите. От тогава го отбелязваме като символ на ромското движение, на това, че ромите от целия свят се обединяват в стремежа си за равноправно вписване в глобализиращия се модерен свят. Запазването и обновяването на ромската идентичност е важна част от този процес: идентичност, която запазва изконните ромски ценности, но разкъсва патриархалните окови пред модерния ром; идентичност, която включва идентичностите на различните групи и е мост между тях. Защото само гордият със своята идентичност човек може да бъде равноправен.
Всички ние имаме щастието да живеем в епохата на ромското пробуждане и да допринесем за нейното случване. Това е и нашата отговорност! Честит празник, съмишленици!

Осми април е Международен ден на ромската общност. Това е ден, в който почитаме паметта на онези около половин милион роми, избити в лагера на смъртта. По време на Втората световна война над 500 000 роми са били изпратени в концентрационни лагери, от които не са се завърнали. Освен отдаване на почит на жертвите от Холокоста, на 8 април ромите честваме приемането на ромския флаг и химн. На 8 април 1971 год., в Лондон, е открит първият Конгрес на Международния ромски съюз. На срещата са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен „Джелем, джелем“ (Бродих, бродих), написана от сърбина Жарко Йованович, а ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо и зелено, символизиращи небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото.

8 април не е нов празник. Той е онова, което винаги е теглело ромите нагоре – извън рамките на махалата, към европейското битие. 8 април е и протест – протест срещу това да те затворят в расови категории, да определят твоите качества според цвета на кожата ти, да лишат децата ти от бъдеще, още преди да са получили шанса да мечтаят за него…На този ден ромите по света отправяме апел за уважение, мир и толерантност, защото слънцето свети еднакво за всички.

Рома е самоназвание, с което тези групи от ромската обшност, които говорят ромски език, наричат себе си, докато цигани е названието, което другите (външните) дават на групите от ромската общност. Ромите са наричали себе си „рома“ от най-древни времена. Противно на обществените нагласи, това не е термин, въведен от институциите през последните години. Думата „циганин“ се появява през средните векове, когато християните започват да наричат непознатата общност, която се появява на Балканите през 9 век, „атцинганои“ – „недокосваеми“ – хора, които са различни от това, което показваме. По аналогичен начин стои въпросът с унгарците – наименование, което е екзоним (името, дадено на определена общност или група от друга група), докато ендонимът, използван от самата общност е маджари. Така например, „немци“ също e екзоним за германската народност в Германия (който има и пейоративен смисъл – произлиза от славянската дума “ням”, т.е. хора, чийто език не разбираме). Самите немци използват автонима die Deutschen (ди до̀йчен). В същото време някои от групите, които не говорят ромски език или са загубили езика предпочитат вече да се самоназовават “цигани”.

 

Amalipe

Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s