Ромки-висшистки агитират младежи от махалата да се образоват


11129477_10203690210566026_1441207564_nАмбициозни ромки решиха да „зарибят“ приятелите си в махалата с интерес към науките и да ги накарат да запишат висше образование. 21-годишните Стела Василева и Николета Илиева, заедно с приятелката им Моника Викторова на 20 г., са студентки във филиала на медицинския университет във Враца. Момичетата са второкурснички и учат за медицински сестри.

2104_1323_z3rx9 Родени са в монтанското село Владимирово. Казват, че целта им е да се образоват и реализират като достойни хора, а не да останат без професия. Искат да убедят колкото се може повече младежи  от своя етнос да започнат да учат и са радостни от факта, че успяват. Обясняват на ромите и за фонда, който им помага. Парите за образованието и на трите девойки идват от Ромския образователен фонд, който всяка година плаща семестрите им, помагалата, разходите за квартира, консумативи и всичко, което е необходимо, за да учат.
„Единственото условие е да нямаме изпити, които да не са взети. Това ни амбицира още повече да учим“, казва Стела Василева. Приятелката й Николета споделя, че без помощта на фонда, едва ли биха се справили.
„Аз живея с майка си. За да започна висшето си образование тя разпродаде всичко, което имаме“, допълва момичето.
След като семейството се разделило с всичките си земи и животни, Николета се записала във филиала на медицинския университет. По-късно разбрала за Ромския образователен фонд и решила да кандидатства за стипендия. Най-голямата радост на Стела, Николета и Моника е, че са успели да накарат други три момичета и едно момче от махалата да започнат да учат. Над 80 са висшистите от Врачанско, подпомагани финансово от фонда. 11 от тях са възпитаници на филиала на медицинския университет.

Инициативата се осъществи с подкрепата на Областна администрация Враца.

Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s