Фестивал на толерантността събира стотици деца и младежи, Вицепрезидента Попова, посланици и политици във В. Търново


Над 1800 деца и младежи от 130 училища в цяла България, техни връстници от гр. Куманово (Македония), Румъния и Гърция ще отправятпризив за приятелство и толерантност „Нека бъдем по-добри!“ по време на Дванайсетия детски ромски фестивал „ОТВОРЕНО СЪРЦЕ”, който ще се проведе на 5-7 юни 2015 г. в парк Марно Поле във Велико Търново. Към тях ще се присъединят Вицепрезидентът Маргарита Попова, посланикът на Великобритания Н.Пр. Ема Кейт Хопкинс, Н. Пр.  Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Индия в България, зам.-председателят на Народното събрание Иван Кирилов Иванов, представители от Министерство на образованието и Министерство на здравеопазването, представители на местни и държавни институции.  

Фестивалът се организира от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” със съдействието на Община Велико Търново за дванайсета поредна година. В него по традиция участват деца и родители от всички етноси – роми, българи, турци и др., изучаващи СИП „Фолклор на етносите“, в десетки училища, с които ЦМЕДТ „Амалипе” работи по програма за превенция на ранното отпадане на децата от училище „Всеки ученик може да бъде отличник”. Участват и младежи от народни читалища, центрове за развитие на общността, младежки групи в цялата страна. Фестивалът „Отворено сърце” съчетава традиции, занаяти, елементи от приказния и музикалния фолклор, историята, бита и културата на българския, ромския, турския и други етноси, представени по неповторим начин от децата на България и останалите държави. Като съпътстваща инициатива е предвидено участие на граждани и гости на Велико Търново в оценката на най-добро ателие за традиционни занаяти. За да  могат участниците да се насладят изцяло на творчеството, сме предвидили занаятчийски ателиета и пленер на приложните изкуства. Ще се демонстрира ритуалът „Къна Геджеси”, ще бъде представено етноревю, изложби, конкурси, танци, ателие на гадателката „Мадам Касандра“ и много други изненади.

През 2015 Фестивалът ще премине под мотото „Нека бъдем по-добри!“. Той ще бъде заключителн събитие от едноименната кампания, която Център „Амалипе“ стартира на 4 май в над сто населени места. Чрез нея ученици и граждани отправят своите послания за толерантност и приятелство, а също така записват примери за добри постъпки, които са направили или са видели. Техните истории ще бъдат издадени в специален учебник.

 

 

Официалното откриване на Фестивала ще бъде на 5-ти юни 2015 г. от 14:00 ч. в парк „Марно поле” във Велико Търново, а в 17:30 ч. на същия ден ще се проведе и шествие „Нека бъдем по-добри!“ по централната улица на В. Търново с участието на всички участници във фестивала, като крайната му точка ще е площад „Майка България”.

 

За повече информация: Теодора Крумова, 0886 003257, center_amalipe@yahoo.com

 

Източник: ЦМЕДТ „Амалипе“

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s