Предлагат проект за почасови социални грижи в Търговище


horСнимка: society.actualno.com 

Център за почасови социални услуги ще се изгражда в Търговище с европейско финансиране. Това става ясно от докладна записка на заместник кмет Емине Якубова, която ще бъде внесена на предстоящата сесия на Общинския съвет в сряда. В нея се иска съгласието на местния парламент за кандидатстване по Оперативна програма „развитие на човешките ресурси“ откъдето Общината може да получи до 500 хиляди лева за новата социална услуга и то като изцяло безвъзмездна помощ, без да вади пари от местната хазна за съучастие. 

Парите се дават приоритетно за да се подобри качеството на живот на хора с увреждания и хора на възраст над 65 години, които не могат да се обслужват сами и в същото време ако за тях се грижат техни близки, те да имат възможност да се върнат на пазара на труда, а тази грижа да бъде поверена на други. „Процедурата е иновативна по своята същност. Възрастните хора и лицата с увреждания трябва да имат гарантирана възможност за избор на услуги и да бъдат подпомагани при вземането на решения, коя е услугата, която в максимална степен отговаря на техните потребности. подкрепата ще бъде насочена към улесняване достъпа и до здравни услуги и към развитие на социални услуги в общността, в подкрепа на социалното включване на хора с увреждания, както и до улесняване достъпа им до заетост“, се каква в мотивите на докладната на заместник кмета Якубова.

Предложението е новия център за почасови социални услуги да се позиционира в общинска сграда, като общинските съветници трябва да се съгласят имота да се използва за същите нужди минимум три години след края на проекта. Необходимо е също така да се поеме ангажимент, че половин година след отчитането, услугата ще продължи да се поддържа.

 

Източник: targovishte.topnovini.bg

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s