Пресконференция на Център Амалипе относно проучване на ранните бракове в ромска общност


news_6109_1313574708amalipeРомската общност в България уверено върви по пътя на своята модернизация. Този процесводи до постепенното повишаване на възрастта за съвместно съжителство и брак, както и до отмирането на патрирхални практики като ранните женитби и заплащането на зестра. Необходимо е институциите и гражданското общество да подпомогнат процеса на модернизация като подкрепят превръщането на образованите и успели роми в ролеви модели за останалите и ги овластят. Замисълът на проект „Ранни бракове – култура или употреба“ на Център „Амалипе“ е именно в тази насока.

Това бяха основните послания на пресконференцията „Семейство и брачни нагласи на ромите“, която се проведе на 25 юни в пресклуба на БТА във Велико Търново. Участници в нея Теодора Крумова, Роман Рачков и Иван Тодоров (Център „Амалипе.Пресконференцията бе организирана от Център „Амалипе“ и имаше за цел да представи основните резултати от проведеното регионално проучване относно семейството и брачните нагласи в ромските квартали, както  в 7 населени на Област Велико Търново (Стражица, Златарица, Горна Оряховица, Виноград, Леденик, Бяла Черква и Стамболово).Бяха анкетирани 350 лица от ромски произход на възраст от 18 до 55 години. Сред анкетираните преобладаваха представителите на групата милет, но също така бяха обхванати и представители на групите рудари, калдараши, бургуджии, както и етнически българи.  Анкетата включваше 48 основни въпроса, засягащи количествени качествени показатели свързани с отношението на лицата към брака, секса, семейството, образователния статус и социалното положение.

Основният извод от проучването е, че ранни бракове продължават да съществуват, но те не са характерни за всички роми: сред някои ромски групи това вече е само спомен. Най-важният фактор, който влияе на повишаването на възрастта за начало на съвместно съжителство е образованието.

Теодора Крумова подчерта, че резултатите от проучването ясно указват напредващата модернизация в общността. Индикаторите за това са няколко: нуклеарното (а не разширеното) семейство е основната форма на семейна организация сред ромите понастоящем, повишава се възрастта за начало на съвместно съжителство и брак, намалява влиянието на родителите при избора на брачен партньор на младежите и т.н. Особено важно е превръщането на образованието в ценност за все по-широки слоеве от ромската общност. Тя подчерта, че за преодоляването на ранните бракове в ромската общност са необходими два взаимосвързани фактора. От една страна е нужно взаимодействие и активност от страна на институциите – училища, отдели за закрила на детето и т.н., които обичайно не комуникират помежду си и рядко се ангажират с действия в ромска общност. Другият, също толкова важен фактор е ангажирането на успели образовани роми с дейности по превенция на ранните бракове. В тази връзка в периода 26 -26 юни ще се проведе обучителна среща по посочените проблеми. В нея ще вземат участне местните модератори на Център Амалипе, ромски активисти, представители на местната власт, полицията и образователни институции.

Пресконференцията, проучването на нагласите спрямо семейството и брака и предстоящото обучение са част от проекта на Център „Амалипе“ „Ранни бракове – култура или употреба“, подкрепен от програма Дафне  на Европейската комисия. Проектът се реализира в България, Словения и Италия. Партниращи организации по него са Народния университет в Кочовье, Словения, РИЦ – Ново место (Словения), Център Амалипе и FormAzione Co&So Network (Флоренция). Основната цел на проекта е насочена към проучване на нагласите и тенденциите по отношение на ранните бракове сред ромската общност в няколко региона в България (Великотърновска област), Словения (Кочевье и Ново место) и Италия (Флоренция), ранно откриване на проблемите, разработването на образователни модули, които да подпомогнат дискутирането на тези теми в училище, и на инструменти, които да помогнат на представителите на различните общности и институции имащи отношение към проблема.

 

Източник: Амалипе

Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s