МТСП пуска ваучери за квалификация на безработни


изтеглен файлОще от началото на следващата година 22 000 души ще получат шанс за допълнителна квалификация

Ваучери за домашни услуги, за квалификация на безработни и за обучение на работещи – всички тези нови услуги на социалното министерство ще са факт до месеци. Първи от тях ще могат да се възползват безработните. Още от началото на следващата година 22 000 души ще получат шанс за допълнителна квалификация, съобщава Нова тв.

Ваучерите ще са на стойност между 70 и 1800 лева – в зависимост от курсовете. А от тях ще могат да се възползват най-вече безработните младежи и дълготрайно безработните над 55 години.

Най-много ще чакат работещите, които искат да получат безплатни ваучери за обучение. Познатите програми „Аз мога” и „Аз мога повече” се очаква отново да заработят от средата на следващата година.

А от началото на 2016 г. се очакват и ваучерите за домашни услуги. Ще можем по интернет да наемаме хора, които да се грижат за деца, възрастни хора, да чистят, помагат при ремонт и в градината.

С тях регистрирани в бюрата по труда безработни ще помагат с къщната работа. Държавата ще плаща част от ваучера. Но основната част ще се доплаща от тези, които търсят помощ.

От ваучерите ще може да се възползва всеки – независимо от доходите в семейството. Няма да можем обаче да наемаме роднина или съсед, за да ни помага в дома. А регистрираните в бюрото по труда ще могат не само да купуват ваучери, но и да предлагат услуги.

Шанс за работа с ваучери ще има и за хората, които нямат квалификация. И на тях държавата ще плаща за обучения.

 

Източник: projectmedia

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s