Подаваме наново заявления и декларации за детски надбавки през 2016 година


6e92f1f35ddb53dcf3ec48f4dae48615Заради новия ред за семейно подпомагане, родителите на деца до 18 години ще трябва да подават заявления в дирекциите за социално подпомагане по места, за да получават детски надбавки от 1 януари.

От подаване на заявления са освободени родителите, на които са отпуснати надбавки след 28 юли тази година, когато влезе в сила новият Закон за семейните помощи за деца и за които е ясно, че отговарят на условията.

От 1 януари догодина се въвежда общ размер на помощта за семейството, в зависимост от броя на децата. Предвижда се семействата с едно дете да получават 35 лева на месец. При две деца сумата ще е 85 лева, а при три – 130 лева.

Сега за второто дете сумата е 50 лв., а за всички останали по 35 лв. За да бъдат получавани детските надбавки доходът на член от семейството не трябва да надвишава 350 лева.

От социалното министерство обясниха, че е даден гратисен период до края на годината и хората в заварено положение ще продължат да получават надбавките в тазгодишния им размер, дори не отговарят на новите условия.

След 28 юли помощите вече се отпускат по новия ред, а новите размери на надбавките ще бъдат одобрени със закона за държавния бюджет за 2016 година. Министърът на труда и социалната политика има ангажимент за утвърждаване на график за приемане на новите заявления-декларации за отпускане на месечни семейни помощи.

Този график ще включва само приема на заявления-декларации от семейства, на които са отпуснати месечни семейни помощи преди влизане в сила на закона, т.е. преди 28 юли 2015 г., тъй като това са семействата, за които следва да бъде установено, че отговарят на новите условия.

Всички семейства, на които са отпуснати семейни помощи, след проверка на новите изисквания, т.е. след 28 юли 2015 г., няма да подават отново заявления-декларации. Социалният министър Ивайло Калфин заяви в четвъртък, че няма да бъде допуснат хаос при подаването на новите декларации.

„Трябва да успокоя всички граждани, че никой няма да загуби средствата. Ще създадем такава организация, че да се избегнат струпвания на много хора и всеки да си подаде документите“, посочи министърът и уточни, че такава възможност ще бъде дадена още преди нова Нова година.

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s