Минималната заплата вече е 420 лв.


photo_verybig_1540422От днес минималната работна заплата се увеличава с 40 лева и става 420 лева. С по-висок бюджет ще разполагат и семействата, които имат право на детски добавки – помощта за едно дете се вдига с 2 лева, променя се и моделът на предоставянето й.

За работодателите от началото на годината се въвежда електронното подаване на декларациите, с които се удостоверява, че даден служител е бил в болнични.

Освен минималната работна заплата, от днес се увеличава и линията на бедността – доходът, нужен за задоволяване на основните потребности на един човек у нас, става 300 лева.

Средномесечният доход на член от семейството, който се взима за изчисляване на различните видове семейни помощи, се запазва на 350 лева, но от 1-ви юли става 400 лева.

Детските добавки, които получават хиляди семейства, ще бъдат отпускани по нов модел, според броя на децата. Така за едно дете родителите ще получават 37 лева, за две – 85 лева, за три – 130 лева, а за 4 – 140 лева. За всяко следващо дете ще се полагат по 20 лева допълнително. Малко по-висока ще бъде и еднократната помощ за раждане на трето дете – от 250 лева тя става 300.

Макар и от средата на годината, пенсиите също ще бъдат увеличени – с 2.5 процента, изчислени по швейцарското правило. От днес работодателите задължително трябва да подават декларациите към болничните листове на служителите си по електронен път, с електронен подпис, ако са над 10 броя. Ако са до 2 броя, подаването може да стане на хартия или на електронен носител.

 

Източник: Дарик

Advertisements
Публикувано на Новини и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s