Не/възможното включване


БНТ1 ще представи в рубриката „В кадър” три документални филма, посветени на ромската интеграция. Поредицата ще покаже обективната гледна точка към живота на ромите у нас и резултата от усилията за тяхното приобщаване. Авторът на поредицата – журналистката Мария Чернева – посети районите на България, за да провери лично как реално живеят представителите на етноса днес.

Поредицата е озаглавена „Не/възможното включване” и нейната основна задача е да види реалността през очите на самите роми. Първият филм ще бъде излъчен утре (2-ри март) от 22:30 часа. В него зрителите ще видят Каварна през погледа на Зюлбие, която иска да бъде наричана Джони.

След Каварна екипът се отправя към Варна, където обаче вижда пълната противоположност – мизерия, неприятна миризма и боклуци. Ромите там живеят в бараки от шперплат и найлон. Кадрите са заснети само няколко месеца, след опитите на общината да се справи с „ромския въпрос” и къщите им са били срутени.

Третата спирка е Лом, намиращ се в най-бедния район на България. Този факт предполага и определени очаквания, които биват опровергани от две здравни медиаторки – Анита и Таня. Двете жени ще разкажат пред камерата на БНТ1, че не делят хората на „свои” и „други”. Зрителите нагледно ще разберат до какво може да доведат усилията на местните власти и неправителствените организации, започнали далеч преди „десетилетието на ромското включване”.

Останалите документални филми ще бъдат излъчени на 9-ти и 16-ти март в рубриката „В кадър”. Във втората част ще бъде показан животът на ромите в Гърмен, Благоевград и Кюстендил, а в третата – в Сливен, Долни Цибър и Тунджа.

Режисьор на „Не/възможното включване” е Николай Василев, оператор – Борислав Георгиев. Продуцент на поредицата е Петя Тетевенска.

Гледайте документалните филми „Не/възможното включване” в рубриката „В кадър” на 2-ри, 9-ти и 16-ти март от 22:30 часа по БНТ1!

 

Източник: БНТ

Публикувано на Новини и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Не/възможното включване

  1. Георги Парушев каза:

    Банални и нищо не казващи послания. Все грижовници за неслучващото се десетилетие на ромското включване. Не стига, че е бездарно но и папагалски повтарят една и съща сантиментална и романтична нищета.

    Харесвам

  2. Георги Парушев каза:

    Банална тавталогия. До кога ще се повтаря това, един бог знае.
    И срама нямат в БНТ. Все се намира една или един „доброжелател“, който уж щял да ни разкрие причината за неслучващото се включване. Поводът са парите които получават Чернева и Ваиилев и нищо повече.

    Харесвам

  3. Baufen каза:

    Ще го гледам със сигурност!

    Харесвам

  4. Future Health каза:

    Със сигурност ще го гледам.. една вече за България тема.

    Харесвам

Вашият коментар