Грантове

  • ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ И ОБУЧЕНИЕ (обновен на 28.06.2016)
  • НОВО: BG16RFOP002-2.002 „Развитие на управленския капацитет и растеж на МСП“
    Краен срок: 15 август 2016 г., 17:30 ч.
    Основната цел на процедурата е развитие на управленския капацитет и растеж на малките и средни предприятия (МСП) в България чрез подкрепа за специализирани услуги и насърчаване използването на информационни и комуникационни технологии и услуги.
    Допустими за финансиране са следните дейности:
    I. Дейности за развитие и укрепване на управленския капацитет на предприятията
    II. Дейности за насърчаване използването на информационни и комуникационни технологии и услуги
    III. Дейности за визуализация на проекта
  • НОВО: Номинации за годишните награди „Добрият Самарянин” 2016
    Краен срок: 12 ноември 2016 г.
    Шеста поредна година старозагорското Сдружение “Самаряни” и широк кръг от партньори търсят достойни истории за добротворство.
    „Добрият Самарянин“ представлява годишна награда, учредена от Сдружение „Самаряни“, за високо признание към отделна личност, жител на Област Стара Загора. Това е начин да бъдат идентифицирани и избрани хора, които заслужават всеобщо обществено уважение и признателност, в следствие на извършен от тях жест на добротворство към друг човек или хора, изпаднали в тежка житейска ситуация или беда.
  • НОВО: НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ КОНКУРС ЗА ЕСЕ „АЗ В БЪДЕЩЕТО“ 2016
    Краен срок: 10 октомври 2016 г.
    Община Стара Загора, Народно читалище „Родина 1860“, клуб „Млад писател“ и вестник Teen’s Paper организират национален конкурс за есе „Аз в бъдещето“.
    В конкурса могат да участват младежи до 18-годишна възраст, разделени в 2 възрастови групи: до 13 години и до 18 години. Есетата не трябва да надвишават една стандартна страница (шрифт 12 пункта). Тричленно жури ще оценява есетата, които трябва да показват оригинално мислене, изразяване на мнение и добър правопис.
  • НОВО: КОНКУРС НА СОФИЙСКИ МЕЖДУНАРОДЕН ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТИВАЛ 2016
    Краен срок: 31 август 2016 г.
    Четвъртото издание на Софийския международен литературен фестивал ще се проведе от 13 до 18 декември 2016 г. с фокус върху турската литература. За втори път в рамките на фестивала се организира литературен конкурс за български автори.
    Темата на конкурса е „Истанбул“.
    Могат да участват автори, които имат поне една издадена книга. Те трябва да изпратят до 5 стихотворения или текст в проза (до 18 000 знака). Авторите на селекционираните текстове ще бъдат обявени по време на фестивала.
    Произведенията им ще бъдат преведени на турски език и издадени в сборник в Турция през 2017 г. Жури на конкурса са Биляна Курташева, Бойко Пенчев, Миглена Николчина и Хюсеин Мевсим.
    Текстовете, придружени от кратка творческа справка, се изпращат на e-mail office@literaryfest.org.
  • НОВО: ФОТО КОНКУРС: SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2017
    Краен срок: 10 януари 2017 г.
    Световната фотографска организация обяви началото на 10-ото издание на най-големия фотографски конкурс в света – Sony World Photography Awards.
    В конкурса могат да участват начинаещи и утвърдени фотографи в 4 категории: „Професионалисти“ (10 подкатегории), „Любители“ (10 подкатегории), „Младежи“ (от 12 до 19 години) и „Студенти“.
    Победителят, обявен за фотограф на годината в категорията за професионалисти печели 25 000 долара. В категорията за любители голямата награда е 5000 долара. Присъждат се още фотографска техника на Sony, участие в изложби в Лондон и в ежегодното фотографско издание от конкурса.
  • НОВО: FutureScapes Writing Contest “Напиши разказ, промени света”
    Краен срок: 15 юли 2016 г.
    FutureScapes е ежегодно състезание за автори.
    По-специално, FutureScapes очаква:
    – Произведения до 8000 думи.
    – Завладяващи истории, които изследват нюансите на технологиите, науката, политиките и / или политиката, без да се забравя за сюжет и характери;
    – Истории, които ни показват както позитивите, така и негативите на нашето евентуално бъдещe;
    – Истории, които могат да предоставят пътна карта, която да следват градове и държави;
    – Истории, които могат да са вградени в богат и пълен свят, но успяват да ни покажат реалността на един град, квартал, и / или живот.
  • НОВО: Обучение BiTriMulti (BTM), 22 – 26 ноември, Великобритания
    Краен срок: 25 септември 2016 г.
    Целта на BiTriMulti курса е да предложи международен опит на активисти в областта на младежката работа, давайки им възможност да развиват своите умения в създаването на качествени проекти за младежки обмен; особено на новодошлите в тази област.
    За 30 участници от Австрия, Белгия – Фландрия, България, Кипър, Германия, Исландия, Италия, Лихтенщайн, Литва, Норвегия, Полша, Румъния, Русия, Испания, Швеция, Турция, Великобритания, страните от Източното партньорство. Препоръчва се за: Младежки работници, младежки лидери.
    Работен език: Английски
  • НОВО: Обучение DEMOCRACY RELOADED: Диалог между публичните власти и младите хора, 28 ноември – 4 декември 2016, Будапеща, Унгария
    Краен срок: 25 септември 2016 г.
    Курсът за обучение има за цел да разработи необходимите компетенции за ефективно планиране, прилагане, поддържане и реформиране на структурите за участие на местно ниво.
    За: 25 участници от програмните страни на Еразъм +: Младежта в действие.
    Препоръчва се за: Младежки работници, младежки лидери, ръководители на проекти, младежки дейци, държавни служители от местните и регионалните власти, отговарящи за проблемите на младежта.
    Работен език: Английски.
  • НОВО: Награда на UNESCO и крал Hamad Bin Isa Al-Khalifa за използването на ИКТ в образованието
    Краен срок: 30 септември 2016 г.
    Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО) кани кандидатури за изданието на наградата на ЮНЕСКО и крал Хамад бин Иса Ал-Халифа за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в образованието. Наградата ще отличи проекти и дейности на физически лица, институции, други лица или неправителствени организации за отлични модели, най-добри практики, както и творческо използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) за засилване на ученето, обучението и цялостната образователна производителност.
    Темата за 2016-а е използването на ИКТ в образованието на групите в неравностойно положение.
    Приоритетни групи:
    – Бежанци;
    – Вътрешно разселени лица;
    – Социално-икономически затруднени учащите;
    – Хора с увреждания;
    – Културни, етнически и религиозни малцинства;
    – Уязвими жени и момичета.
  • НОВО: Конкурс за дизайн Small Home & Living Accessories
    Краен срок: 5 юли 2016 г.
    За: всички се интересуват от творчески идеи проектиране.
    Награда за победителя: 5000 евро + глобалната промоция.
  • НОВО: New East Photo Prize
    Краен срок: 19 август 2016 г.
    Наградата ще отличи практици, които представат социалния, културния и физическия пейзаж на Новия Изток. Страните от Източна Европа и бившия Съветски съюз са често представяни по остарял начин. Наградата има за цел да разшири представите за Новия Изток чрез посредничеството на фотографията.
    За: любители и професионални фотографи от Източна Европа, Балканите, Русия и Централна Азия.
  • НОВО: МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА КАРИКАТУРА НА ТЕМА „НЕКА ПРЕМАХНЕМ БАРИЕРИТЕ“ 2016
    Краен срок: 14 юли 2016 г.
    Общината в Измир, Турция, организира международен конкурс за карикатура в рамките на втория международен конгрес, посветен на интегрирането на хората с увреждания в социалния живот.
    Темата на конкурса е „Нека премахнем бариерите“. Поканата е отворена за автори от цял свят, които могат да изпратят максимум 5 карикатури, изпълнени в техника по избор, рисувани на ръка или дигитални. Карикатурите се изпращат, придружени с формуляр за участие.
    Присъждат се 3 награди (първата е в размер на 8000 турски лири) и 3 почетни отличия по 1000 турски лири.
     
  • Фонд „Условия на труд“
    Краен срок: ВСЕКИ месец до 25-то число.
    Фонд „Условия на труд“ е „лека“ програма за кандидатстване, при която фирмите могат да получат прилично финансиране за да си санират помещения, да изградят стаи за почивка,санитарни възли, да въведат практики по подобряване на факторите на работната среда и т.н. Характерно за проектите е че НЯМА значение дали се изпълняват на територията на селски райони или в областни градове- всички населени места са допустими за кандидатстване по програмата.
    Кога мога да участвам ?
    ВСЕКИ месец до 25-то число.
    Кой може да кандидатства?
    – Всички фирми, които имат назначен персонал
    – Фирми, които нямат просрочени задължения към бюджета и към търговски банки
    – Получили финансиране по други проекти за същите дейности
    Какво можем да финансираме?
    – Модернизация на помещенията, в които се намира персонала (подмяна подови настилки, измазване стени, тавани, изграждане на стаи за почивка, санитарни възли и други)
    – внедряване на нови и модернизиране на съществуващи технологии
    – изграждане или усъвършенстване на системата за предотвратяване на рискове на работното място
    – обезопасяване на машини и съоръжения
    Каква парична помощ мога да получа ?
    По проектът получавате 30% безвъзмездна помощ от стойността на разходите.
    Максимумът, който можете да получите като парична сума е 100 000 лева.
  • Национален център за книгата, Програма „Българска книга”
    Краен срок: целогодишно
    Програмата предоставя възможност за отпечатване на качествени български художествени книги на дебютни и утвърдени автори на конкурсен принцип.
    Могат да кандидатстват юридически лица, регистрирани като издатели в българската ISBN агенция, с издадени най-малко шест книги на български език.
    Подпомаганият тираж може бъде между 300 и 1200 бройки, меки корици, определен по заявка на издателя спрямо пазарния потенциал на книгата и одобрен от eкспертен съвет. В замяна на тази подкрепа, издателствата предоставят 20% от тиража на отпечатаната книга на НЦК.
    За подпомагане може да кандидатстват само български издателства, сключили договор с автора. Програмата подпомага художествена литература от всички жанрове и форми от български съвременни автори. Програмата не подпомага нехудожествена литература.
    Възможността за кандидатстване е отворена целогодишно. Експертният съвет оценява проектите веднъж месечно и обявява резултатите веднъж на всеки два месеца.
  • Urgent Action Fund набира проекти
    Краен срок: текущ
    Фонд за спешни действия за човешките права на жените (Urgent Action Fund for Women’s Human Rights – UAF) е феминистки активистки фонд, който предоставя малки експресни грантове на жени и транс правозащитници от цял свят, когато сигурността им е застрашена поради техния активизъм или при поява на неочаквани и неотложни възможности за застъпничество. Грантовете са до 5000 щатски долара и се отпускат за максимален период от 3 месеца.
    UAF е създаден, за да запълни празнина във финансирането, която дава възможност на организациите да реагират по гъвкав начин на спешни, непредвидени ситуации, които не са били планирани или включени в бюджета им. UAF има два дъщерни фонда – UAF фонд за Африка и още един за Латинска Америка. В момента фондът на UAF, базиран в САЩ (с офиси в Калифорния и Ню Йорк), е фокусиран върху останалата част от света, включително и България.
    Фондът за спешни действия за човешките права на жените предоставя субсидии в две категории:
    1. Юридически или законодателни действия или действия, които имат за цел да защитят прецедент, и могат да станат прецедент.
    2. Защита и сигурност на защитниците на правата на жените, вкл. евакуационни граннтове.
    В рамките на тези категории темите могат да бъдат изграждане на мира, справедливост за околна среда, права върху земята, права на секс работниците, права на LGBTQ, репродуктивни права, и други.
  • TimeHeroes Микрофонд
    Срок за кандидатстване: от първо до последно число на всеки месец
    Микрофондът на TimeHeroes е паричен фонд, който подпомага провеждането на доброволчески мисии в България. Някои от най-страхотните доброволчески инициативи са на малки организации, неформални групи и активни граждани, които имат огромен ентусиазъм, но не разполагат с финансови ресурси. Ние се стремим да ги подкрепим, като предоставяме малки суми за покриване на основни разходи, необходими за провеждане на мисиите като материали, транспорт и т.н.
    ко си организатор, можеш да кандидатстваш, като изпратиш следната информация на hello@timeheroes.org
    – официалните данни на организатора (име, БУЛСТАТ, представители, адрес и пр.);
    – детайлно описание на инициативата – какво ще се прави, кои са бенефициентите на инициативата, времеви план и т.н.;
    – детайлен бюджет, за който се кандидатства към Микрофонда на TimeHeroes.org (сумата трябва да е между 50 и 400 лв.);
    – други източници на финансиране, с които организаторът разполага за конкретната инициатива;
    – номер на банкова сметка (IBAN), който да ползваме за евентуалното дарение.
    Микрофондът се попълва чрез дарения от физически и юридически лица.
    Ако и ти вярваш в силата на малките геройства, включи се в Микрофонда с дарение на сума по твой избор.
  • National Geographic Young Explorers Grant Application
    Краен срок: текущ
    Applying for a Young Explorers Grant is a two-step process. First, you must submit a pre-application form online. If your pre-application is approved, you will be sent an email with a link and a password giving you access to our full application online. The Young Explorers Grants Program accepts pre-applications throughout the year.
    Open to: applicants aged 18 to 25 around the world with prior experience in the fields of research, conservation, or exploration.
    Grants: range between USD 2,000 and USD 5,000.
  • Opportunity Fund
    Краен срок: текущ
    Roma Initiatives Office кани роми и про-ромски организации и неформални групи, мрежи или физически лица от Албания, България, Чешката република, Унгария, Македония, Румъния, Сърбия, Словакия и Испания, да кандидатстват за безвъзмездна помощ за спешни действия за сумата до 15 000 щ.д. Подкрепят се своевременни действия и възможности, които насърчават структурните промени в полза на ромите или са отговор на анти-ромски събития и тенденции.
    Кандидатите трябва да представят концепции на английски език.
  • Hercule III Programme 2014- 2020: 3 покани да представяне на предложения
    Краен срок: вижте в текста
    Годишната работна програма Херкулес III за 2016 има следните три покани за подаване на предложения:
    1. Техническа помощ – Набирането на проектни предложения за техническа помощ приканва националните и регионалните администрации да подават заявления за действия за укрепване на техния оперативен и административен капацитет, за борба с измамите, корупцията и други нередности, извършени срещу финансовите интереси на Съюза. Крайният срок за подаване на заявления е четвъртък, 09 юни 2016 г.
    2. Правно обучение и изследвания – Набирането на проектни предложения Правно обучение и изследвания приканва националните и регионалните администрации, научни институти, университети, НПО да подадат заявления за действия, които да развият изследователски дейности (включително за сравнително право) , организиране на конференции (включително на годишна среща на президентите на асоциациите за европейско наказателно право), както и действия за повишаване на информираността на съдебната власт и други клонове на правната професия към защитата на финансовите интереси на Съюза. Крайният срок за подаване на заявления е четвъртък, 16 юни 2016 г.
    3. Обучение и конференции – Набирането на проектни предложения за обучение и конференции приканва националните и регионалните администрации, научни институти, университети, неправителствени организации да подават заявления за действия, като например организирането на целенасочени специализирани и за анализ на риска семинари, конференции, насочени към защита финансовите интереси на Съюза. Действията на обучение също са предназначени да създадат мрежи между държавите-членки, присъединяващите се страни, страните кандидатки, държавите извън ЕС и международни обществени организации, с цел улесняване на обмена на информация, опит и най-добри практики. Крайният срок за подаване на заявления е четвъртък, 23 юни 2016 г.
  • Конкурс Стартъп за Училищни модели 2016
    Краен срок: 24 юни 2016 г., 23:00 часа българско време
    Организатор: Сдружение „Професионален форум за оразованието”, с подкрепата на Министерство на образованието и науката.
    Цели на конкурса:
    – да открои перспективни модели и авторски педагогически екипи, като насърчи общности и екипи с визия за образователни иновации да структурират идеите си и да ги представят публично;
    – да даде индикации за това, какви промени в образователната система би подкрепило обществото и да създаде условия за разгръщане на позитивна обществена дискусия относно визията за образованието в България в дългосрочна перспектива.
    В конкурса могат да участват екипи от минимум 2 човека, навършили 18 години. Екипите могат да бъдат институционализирани под някаква форма, а могат и да бъдат напълно неформални общности. Важно е авторите да са отговорни към идеите си и да имат готовност и желание да участват във всички етапи на конкурса, както и за последваща реализация на модела си – конкурсът не е за теоретични разработки, а за модели, които могат да бъдат реализирани в българската практика.
    Конкурсът ще се проведе в 3 етапа. В първия етап всеки екип трябва да попълни проектна рамка за разработване на училищен модел. Във втория етап екипите ще получат менторска подкрепа и ще участват в обучителни семинари. Третият етап е публична презентация и защита на създадените проекти.
    Предложенията се изпращат на e?mail: innov.school@gmail.com
    Формуляр за кандидатстване, насоки и други документи, свързани с конкурса, ще намерите тук:
    http://obrazovatelenforum.wix.com/pforumedu#!blank/tduj8
  • Програма за социално предприемачество за нестопански организации – 2016 / 2017
    Краен срок: 24 юни 2016 г.
    Българския център за нестопанско право и Фондация УниКредит с подкрепата на Фондация „Америка за България“, започват набиране на кандидатури за участие в програмата за социално предприемачество за 2016/2017 г. Програмата включва обучения за развитие на стопанска дейност от неправителствени организации, съвети при подготовката на идеята за стартиране на дейността и участие в конкурс за най-добра идея за бизнес на неправителствена организация.
    Неправителствените организации, участващи в програмата ще си разпределят награден фонд от 35 000 лева.
    Програмата за социално предприемачество съдържа следните три етапа:
    – Първи етап – обучителни семинари, на които участниците ще се запознаят с основните теми, свързани с развитието на една идея и подготовката на бизнес план, както и с примери за успешен социален бизнес в България.
    – Втори етап – развиване на идеята и представянето й пред жури. По време на този етап участниците ще могат да получат консултации и да задават конкретни въпроси на консултантите на конкурса. Бизнес идеите ще бъдат оценени и специално жури ще определи победителите. Отличените бизнес идеи ще получат финансиране.
    – Трети етап – подкрепа при стариране на стопанската дейност. Освен финансиране, най-добрите идеи ще имат възможността да се включат в акселератор и менторска програма, в която представители на бизнеса ще им оказват подкрепа.
    Инициативата е подходяща за всички неправителствени организации, които развиват или имат намерение да развиват стопанска дейност в подкрепа на своята мисия и цели. За участие могат да кандидатстват НПО, които:
    – съществуват повече от 1 година (т.е. регистрирани преди 30 юни 2015 г.);
    – имат най-малко два успешно изпълнени проекта/инициативи в последните 2 години;
    – имат годишни приходи над 10 000 лева за последната година (2015 г.) или повече от 20 000 лева за последните две години (2014 и 2015 г.).
  • Десети международен фолклорен конкурс “Пауталия”, 1 – 3 юли 2016
    Краен срок: 24 юни 2016 г.
    Цел: Да даде поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от различни държави, които да покажат богатството на своя фолклор; да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.
    Конкурсът е включен в Програмата за подпомагане на деца с изявени дарби на Министерство на културата, по която ще бъдат отпуснати 3 едногодишни стипендии за индивидуални изпълнители по народно пеене от 15 до 17 годишна възраст.
    Конкурсът се провежда в 3 раздела:
    – Народни танци;
    – Народни песни (солови изпълнители и фолклорни формации);
    – Авторска песен.
    В категорията индивидуални изпълнители по народно пеене от 15- до 17-годишна възраст ще бъдат присъдени 3 едногодишни стипендии.
    Ще бъдат присъдени и 2 еднократни стипендии от 500 лв., осигурени от Фондация „Проф. Кирил Стефанов”, за двама индивидуални изпълнители по народно пеене от 13- до 14-годишна възраст.
  • Конкурс за есе
    Краен срок: 25 юни 2016 г.
    Участвайте с ваше есе на една от тези теми:
    1. Аргументи за и против смъртното наказание
    2. За и против клонирането на хора: Трябва ли хората се намесват в природата?
    3. Трябва ли животните,да бъдат използвани за научни изследвания? Могат ли да бъдат заменени?
    4. Ограничение или защита: Вечерният час предпазва ли тийнейджърите от неприятности?
    5. Твърде зависими ли сме от компютри, за да живеем без тях?
    За: Всеки, който желае да покаже превъзходни умения за творческо и критично мислене.
    Награди: 3000 USD, 2500 USD; 2000 USD.
  • Конкурс по програма „Преводи”
    Краен срок: 15:00 ч. на 29 юни 2016 г.
    Целта на програма „Преводи” е да допринесе за популяризиране на съвременната българска художествена литература извън страната, като подпомага превода на разнообразни по жанр произведения на съвременното българско литературно творчество на различни езици, стремейки се да запази и представи пред чуждестранната аудитория многообразието му.
    Конкурсът е за финансиране на превода на разнообразни по жанр произведения на съвременното българско литературно творчество на различни езици, стремейки се да запази и представи пред чуждестранната аудитория многообразието му.
  • ЕКООБЩИНА
    Краен срок: 30 юни 2016 г.
    Посолството на Франция в България, с подкрепата на Европейския съюз в рамките на ОП „Околна среда” 2014-2020, в партньорство с Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, и под високия патронаж на Президента на Република България, организира конкурс със заглавие „ЕКООБЩИНА”, който има за цел да награди българските общини, които са най-ангажирани с целите на устойчивото развитие и борбата с глобалното затопляне на климата.
    Конкурсът е в два раздела – за общини с население под 10 000 жители и за общини с население над 10 000 жители, в следните категории:
    – Устойчиво управление на водите
    – Устойчиво управление на битовите отпадъци
    – Устойчива мобилност
    – Енергийна ефективност на сградите
    Всички общини могат да подадат своята кандидатура, изпращайки съответните въпросници и спазвайки регламента на конкурса. Гражданите от своя страна могат да насърчат изпълнението на иновативни устойчиви проекти, като подкрепят кандидатурата на своята община в социалните мрежи.
    Общините са поканени да вземат участие в семинарите ЕКООБЩИНА, които ще представят всяка една от тематиките на конкурса и ще се проведат с участието на международни експерти.
    Градовете лауреати ще получат званието „ЕКООБЩИНА 2016”, а техният екип ще се възползва от възможността да участва в учебно пътуване във Франция, за да почерпи опит от френските експертни знания и практически поуки.
    Конкурсът е отворен за участието на всички български общини, които в края на първия етап на конкурса (30 юни 2016) изпълнят всички условия по-долу:
    – да са участвали в поне един от четирите семинара, организирани от Посолството на Франция в България в рамките на конкурса;
    – да са изпратили до Посолството по поща или по електронен път надлежно попълнен въпросника (съответстващ на категорията, в която общината кандидатства за званието ЕКООБЩИНА), който ще бъде публикуван на сайта на конкурса ecoobchtina.bg.
  • НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ“От заник слънце озарени // алеят морски ширини” – ЯВОРОВИ ДНИ – 2016, от 14 до 16 юли
    Краен срок: 30 юни 2016 г.
    >> Творбите (до 10 стихотворения) в 3 екземпляра изпращайте на адрес:
    8200 – Поморие
    ул. “Княз Борис І” № 51
    (конкурс за поезия)
    Конкурсът е анонимен. Запечатайте и поставете в големия плик , малко пликче с трите си имена, телефон и адрес за връзка .
    >> Община Поморие и Читалище “Просвета 1888” – Поморие организират в рамките на “Яворови дни” – 2016
    Национален рецитал-конкурс по творби на Яворов (за любители).
    Подборният етап на конкурса ще се проведе на 16 юли (събота) от 10.00 часа в Читалище “Просвета 1888”.
    Заключителният етап на конкурса ще се проведе на 16 юли (събота) от 20.00 часа.
  • Национална литературна награда за поезия „Усин Керим” – Чепеларе 2016
    Краен срок: 30 юни 2016 г.
    За наградата за поезия „Усин Керим” могат да кандидатстват български поети без възрастови ограничения.
    Авторите участват със стихосбирки с нови стихотворения, издадени през последните две години преди годината на връчване на наградата (2014 – 2015), като за целта изпращат на организаторите по 3 екземпляра.
  • Покана за представяне на предложения: Намаляване на безработицата сред младите хора и създаване на кооперации
    Краен срок: 30 юни 2016 г., 17.00 ч. (брюкселско време)
    Общата цел на настоящата покана е насочена към създаване на добри практики в борбата с младежката безработица, и подкрепа за младите хора за създаване и работа в кооперации, и към създаване на специални програми, схеми и модули за обучение за младите хора, за да създават и ръководят кооперативни предприятия.
    Кандидатите трябва да са установени в една от 28-те страни на ЕС (държави-членки на ЕС).
    Общият бюджет, предназначен за съфинансирането на проекти, възлиза на 450 000 евро.
    Максималната продължителност на проектите е 12 месеца.
    Максимална подкрепа на ЕС е до 70% от общата стойност на допустимите разходи.
  • Архитектурен конкурс „Училища на бъдещето
    Краен срок: 30 юни 2016 г.
    Целта на конкурса е участниците, базирайки се на конкретни задания и добрите практики в глобален мащаб и чрез използване на иновативни и практически осъществими решения, да разработят идеи за подобряване на функционалността и комфорта на учебните пространства, както и за внедряването на нови технологии в учебната среда.
    В конкурса могат да кандидатстват идейни проекти за следните видове интериорни пространства за учене, оформени като единен център за съответните учебни дейности:
    1. Кабинети за езиково обучение;
    2. Център по информационни технологии и интерактивно обучение;
    3. Лаборатории по природни науки и математика;
    4. Мултифункционални пространства за прояви, дебати, събирания и извън класни дейности – кабинети, зали, фоайета;
    5. Комбинация от някои от изброените по-горе.
    Конкурсът е отворен за студенти от България и чужбина в специалностите архитектура, дизайн и всички други, които се чувстват подготвени да създадат модели на учебна среда. Проектите ще бъдат разработвани на базата на реална подложка, предоставена от училищата, участващи на финала в програмата на фондацията (предстои да бъдат обявени).
    Постъпилите проекти ще преминат през експертната оценка на жури, съставено от професионалисти от сектора. Всички проекти-участници ще бъдат експонирани на изложба в Sofia Event Center на 20 юли 2016 г., както и на изложби в Съюза на архитектите и в детския научен дентър „Музейко“ в София. Отличените кандидатури ще бъдат наградени на официална церемония в в Sofia Event Center на 20 юли 2016 г.
    Отличените в конкурса проекти могат да бъдат доразвити и осъществени в рамките на програмата на Фондация „Америка за България“ до септември 2017 г.
    Конкурсът ще създаде и база данни от реални проекти за училищна среда, които могат да бъдат използвани от всички училища в страната.
  • Съдърланд Глобъл Сървисиз стартират стипендиантска програма за студенти от Стопански факултет и Факултет по класически и нови филологии за есенен семестър 2016
    Краен срок: 30 юни 2016 г.
    Целта на тази програма е да стимулира студенти и докторанти от всички възрасти да развият своите професионални умения на базата на най-новите тенденции на пазара на труда.
    Напиши кратко есе (300-400 думи) на един от следните езици: немски, френски, английски, испански, италиански, холандски, шведски, руски и турски.
    Изберете тема:
    „Защо избрах моята област на изследвания?“ Или „Каква е мечтаната работа и защо?“
    Съдърланд ще връчи 10 стипендии в началото на есента семестър 2016.
    Ще можете да спечелите стипендия в размер на 600 лева.
  • East European Performing Arts Small Grants Programme
    Краен срок: 30 юни 2016 г.
    Програмата за малки проекти на East European Performing Arts Platform (EEPAP) е предназначена за подпомагане на иновациите, творчеството и професионалното развитие на отделните художници, куратори, учени, артистични групи и организации, работещи в съвременния танц, театър и по-широкото поле на изпълнителските изкуства в 18 страни EEPAP. Творческите проекти могат да включват развитие, изграждане, производство или представяне на нова творба или допълнително финансиране на съществуващи текущи артистични проекти за пребиваване или продукции.
    Проектите трябва да се характеризират с новаторски подход и социален и граждански ангажимент и резултатите от художествени проекти трябва да бъдат представени публично.
    За: творци и организации, базирани в Армения, Азербайджан, Беларус, Украйна, Полша, Молдова, Грузия, Чехия, Словакия, Унгария, Босна и Херцеговина, Сърбия, Словения, България, Косово, Македония, Румъния, Хърватия.
    Грантове: 6 малки гранта на сумата от 1000 евро.
  • Youth Citizen Entrepreneurship Competition: Овластяване на млади предприемачи за създаване на устойчив свят
    Краен срок: 30 юни 2016 г.
    Конкурсът на Digital Experts United, Goi Peace Foundation и Stiftung Entrepreneurship, кани участници от цял свят, за да представят своите иновативни идеи и проекти с обществено въздействие, което ще спомогне за постигане на една или повече от 17 цели на устойчивото развитие (ЦУР).
    За да бъдат допуснати, кандидатите трябва да бъдат:
    – На възраст между 15 и 35 години;
    – да ръководят предприятието, допринасящо за ЦУР, под формата на бизнес, организация с нестопанска цел, или неформална програма.
    Можете да представите идея или проект.
  • Animago Award 2016 Digital Art Competition: 3D ANIMATION & STILL | VISUAL EFFECTS | VISUALIZATION
    Краен срок: 30 юни 2016 г.
    Наградата Animago отличава най-добрите творби в областта на 3D анимация и фонография, визуални ефекти и визуализация от 1997 г. насам.
    За: професионалисти, креативни хора и изгряващи звезди с фокус върху цифровите медии.
    Награда: по три във всяка категория.
  • „По крилете на гарвана“ – конкурс за разказ, вдъхновен от Едгар Алън По
    Краен срок: 30 юни 2016 г.
    Списание „Дракус“ и издателство „Гаяна“ обявиха новия си конкурс „По крилете на гарвана“ – за разказ, вдъхновен от Едгар Алън По.
    Очакваме вашите произведения в обем до 4040 думи, като задължително изискване е към тях да добавите в свободен текст, в обем до една страница, по какъв начин сте били вдъхновени (произведение, герой и т.н.).
    Всеки автор може да участва с един разказ.
    Файловете очакваме с шрифт Times New Roman, големина 12, в .doc формат.
  • LandArtFestival „Незабравка“, 15 – 21 август 2016, Приключенски парк „Незабравка“
    Краен срок: 30 юни 2016 г.
    Фондация „Заедно за демокрация и партньорство” ви кани да участвате в предварителния подбор за „LandArtFestival “Незабравка” , който се осъществява по проект „LandArtFestival “Незабравка”– в лоното на природата с творбите на изкуството” с финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма „Култура” за 2016 г. Допускат се само индивидуални участници, както професионалисти, така и любители, навършили 18 г.
    При предварителния подбор ще бъдат определени участниците във фестивала, който ще се проведе от 15 до 21 август 2016 г. на територията на Приключенски парк „Незабравка”, с. Поповци, община Габрово. Одобрените участници ще създават в рамките на една седмица скулптурни, изобразителни и инсталационни форми – акумулации, струпвания, конструкции, обекти, които се разполагат на територията на парка /преимуществено на открито, по изключение се допуска и в закрито пространство/.
    Заявките за участие в предварителния подбор трябва да бъдат изпратени до 30 юни 2016 г., 16,00 ч., на e-mail: zaedno2004@abv.bg или на адрес: 5300, гр. Габрово, община Габрово, пл. Пробуда 4, Фондация „Заедно за демокрация и партньорство”. За изпратените на физическия адрес материали важи датата на пощенското клеймо, но получаването не може да бъде по-късно от 5 работни дни след 30 юни 2016 г.
    Регламент:
    http://park-nezabravka.com/park-nezabravka/reglament-4.html
  • BG16RFOP001-3.003 „ПОДКРЕПА ЗА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ“
    Краен срок: 30 юни 2016 г., 19 ч.
    Процедурата се реализира в рамките на приоритетна ос 3 „Регионална образователна инфраструктура“, с общ бюджет 43,3 млн.лв. и с конкретни бенефициенти висши училища съгласно приоритизиран списък.
  • Процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-1.012 „Развитие на политики и инструменти за подобряване на условията на труд в малки и средни предприятия /МСП/ в производствената верига на МНК” с конкретен бенефициент Конфедерация на независимите синдикати в България
    Краен срок: 30 юни 2016 г., 17:30 ч.
    Целта на операцията е да се подобрят условията на труд и повиши качеството на работните места в предприятията, чрез усъвършенстване на системите и механизмите за подпомагане прилагането на трудови, осигурителни и екологични (с въздействие върху заетостта и условията на труд) стандарти в МСП, част от производствената верига на мултинационалните компании.
    Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по настоящата процедура е 2 500 000 лв.
  • Confintea Fellowship Programme by UNESCO
    Краен срок: 30 юни 2016 г.
    През 2016-а Институтът на ЮНЕСКО за учене през целия живот (UIL) ще предложи шест CONFINTEA стипендии за период от един месец на държавни служители и представители на организации на гражданското общество, които работят на ключови позиции в областта на обучението за възрастни и образованието (ALE) в държавите членки на ЮНЕСКО. Стипендиантите се избират въз основа на техния потенциал да разработят национални стратегии в съответните страни.
  • Фотоконкурс „Европа без граници“
    Краен срок: 23,59 ч. (брюкселско време) на 30 юни 2016 г.
    Изпратете снимка, изобразяваща вашето тълкуване на темата „Европа без граници“.
    Конкурсът е отворен за всички навършили 18 години лица, пребиваващи в държава членка на Европейския съюз.
    В конкурса могат да участват фотографи любители и професионални фотографи.
    Допуска се само по една снимка от участник.
    Ще бъдат определени трима носители на наградата на журито и един носител на наградата на публиката.
  • Обучение за юристи за защита на правата на жените, 27 септември – 4 октомври, България
    Краен срок: 30 юни 2016 г.
    Това е първата по рода си програма, насочена към изграждане и развиване на капацитета на млади юристи от Централна и Източна Европа и новите независими държави (CEE / NIS) за съдебни спорове по въпроси, свързани с правата на жените, включително:
    – Насилието срещу жените;
    – Сексуално и репродуктивно здраве и права;
    – Социални и икономически права и дискриминация на заетостта.
    Всички разходи се поемат от организаторите.
    За: практикуващи адвокати и правни съветници, работещи с човешките права или неправителствени организации за правата на жените.
  • 2016 Guangzhou International Award for Urban Innovation
    Краен срок: 30 юни 2016 г.
    Наградата Гуанджоу е отворена за всички градове и региони по света.
    Наградата Гуанджоу признава иновации в различни тематични области и домейни. Като общо правило, новаторски инициативи могат да бъдат признати в рамките на социални, културни, икономически, екологични, управленски и технологични области на устойчивост, включително:
    – инфраструктура и обществени услуги
    – съвместното планиране и добро управление
    – партньорства
    – технология
    – гъвкавост
    – социално включване и равенство между половете
  • Покана за блогъри в рамките на Конкурса EU in my Region
    Краен срок: след одобряване на 40-ия пост или на 30 юни 2016 (в зависимост от това, кое от двете се случи по-рано)
    Знаете ли за местен проект, съфинансиран от ЕС? Изпратете ни вашия текст за конкурса EUinmyRegion и ни помогнете да научим нещо ново за вашата страна или регион!
    Приемат се текстове на всички официални езици на ЕС. Всички одобрени постове ще бъдат преведени на английски и публикувани като блог гост на платформата BlogActiv.
    Днес постовете в блогове могат да бъдат постове не само в блог, то и пост във Facebook, LinkedIn или медийна платформа, или дори по-голяма снимка с текст в Instagram.
    Условията са:
    – Постът да е публичен.
    – Постът да е значително по-дълъг от актуализиране на състоянието.
    Ще бъдат одобрени за участие и публикувани до 40 блог поста.
    3-мата победители ще се присъединят към групата на акредитираните журналистите и ще присъстват на Европейската седмица на регионите и градовете през октомври.
  • 2016 Education Youth Video Challenge
    Краен срок: 30 юни 2016 г.
    2016 Education Youth Video Challenge се организира от ЕК с подкрепата на A World at School Global Youth Ambassadors и MTV Voices. Комисията приканва младите хора да обяснят във видео защо образованието за тях е важно.
    Education Youth Video Challenge кани младите хора да създадат видео до 30 секунди да отговорат на единия или двата от тези въпроси:
    – Как може образование най-добре да ви подготвите за вашето бъдеще?
    – Какво изглежда вашето идеално училище на бъдещето?
    За: Млади хора от цял свят на възраст 13-30 години.
  • Digital Solitude Program
    Краен срок: 30 юни 2016 г.
    Програмата Digital Solitude се фокусира върху комуникацията на съдържание от мрежата Solitude в областта на изкуството и науката и с подкрепата на нови цифрови проекти и таланти.
    Като част от програмата в областта на Digital Solitude, всяка година Akademie Schloss Solitude предоставя стипендии за 24 месеца на 2-4 души през 2016 г. и 2017 г. Има специален фокус върху цифрови проекти в областта на журналистиката, разказване на истории, изкуството и културното посредничество и медийно изкуство. Младите професионалисти, които имат интерес от съдържанието на Akademie Schloss Solitude и нейната интердисциплинарна мрежа и се стремят да реализират независими цифрови проекти, могат да кандидатстват за стипендия.
    За: журналисти, разработчици / програмисти, дизайнери, художници и други професионалисти, по-млади от 35 години.
    Стипендия: 1 150 евро месечно; пътни разноски за пристигане и заминаване.
  • European Volunteering Capital competition
    Краен срок: 30 юни 2016 г.
    Европейският конкурс за столица на доброволчеството има за цел да популяризира доброволчеството на местно ниво, като признание за общини, които поддържат и укрепват партньорствата с доброволчески центрове и организации и насърчават доброволчеството и приноса на добровол;ите.
  • 14 Годишен конкурс за дизайн „Създаване на бъдещето“
    Краен срок: 1 юли 2016 г.
    Конкурсът е за нови идеи за продукти, полезни за обществото и икономиката в 7 категории.
    Награда: Голямата награда е 20 000 USD.
  • Erasmus+ – Key Action 2 – Capacity Building in the field of youth
    Краен срок: 1 юли 2016 г.
    Проектите за изграждане на капацитет следва да са транснационални и да включват минимум 3 участващи организации от 3 различни държави, от които поне една е страна по програмата и една е допустима страна партньор.
    Максималната подкрепа за проект е 150 000 евро.
  • VP/2016/005 EaSI – EURES – Cross-border partnerships and support to cooperation on intra-EU mobility for EEA countries and social partners
    Краен срок: 8 юли 2016 г.
    Европейският съюз очаква предложения за своята програма за заетост и социална иновации (EASI) за периода 2014-2020 г.
    Поканата се състои от четири направления в съответствие с годишната работна програма за безвъзмездни средства и обществени поръчки за EaSI 2016:
    – Първото направление ще подкрепя трансгранични партньорства за изпълнение на целите на EURES;
    – Второто направление ще развива нови форми на сътрудничество за интеграция на пазара на труда в трансграничните региони;
    – Третото направление ще се стреми да улесни мобилността на работната сила между Европейския съюз и страните от ЕИП, както и да подпомага изпълнението и експлоатацията на мрежата EURES в страните от ЕИП;
    – Четвъртото направление ще подкрепя по-тясно сътрудничество на членовете на EURES със социалните партньори.
    Общият бюджет, предназначен за съфинансирането от ЕС на проекти по настоящата покана, възлиза на 4 650 000 евро.
  • Отворена покана за нови проекти в програмата на „Пловдив 2019“
    Краен срок: 10 юли 2016 г.; 10 октомври 2016 г.; 10 декември 2016 г.
    Отворената покана за нови проекти в програмата на „Пловдив 2019“ предоставя възможност за осъществяване на културни проекти в партньорство с фондация “Пловдив 2019”. Поканата има за цел да обогати програмата, заложена в апликационната книга на Пловдив за Европейска столица на културата, с нови идеи и партньорства.
    Кандидатурите следва условно да се разпределят в 4 програмни направления, според структурата на артистичната програма на “Пловдив 2019” с мотото “Заедно/Together”. Платформите предлагат само идейна рамка, която не е обвръзана с конкретните проекти от апликационата книга на Пловдив за Европейска столица на културата:
    >> FUSE / СЛИВАНЕ – Включва темите за интеграция на етноси, поколения, територии, различни социални групи и религии.
    >> REVIVE / ВЪЗРАЖДАНЕ – Платформата е ориентирана към нови начини за съхраняване и представяне на миналото и поставянето на културното наследство в съвременен контекст, излизайки от стереотипите на туристическата атракция.
    >> TRANSFORM / ТРАНСФОРМИРАНЕ – Отнася се за преосмисляне и „рециклиране” на забравени и изоставени градски пространства, както и промяна в начина на възприемането им.
    >> RELAX / РЕЛАКСИРАНЕ – Платформата е свързана с популяризиране на устойчив начин на живот с понятия като “бавен живот” (Slow) или “дерастеж” (Degrowth).
    Право да участват имат:
    – Търговски дружества, кооперации и неправителствени организации от Пловдив, страната и чужбина,
    – Общински и държавни институции,
    – Граждански дружества по Закона за задълженията и договорите,
    – Пълнолетни физически лица, упражняващи свободна професия, вписани в Регистър БУЛСТАТ (или аналогичен регистър в държавата, в която са установени).
  • 4 Tomorrow Association – Конкурс за постер на тема „Да превърнем екстремизма в минало“
    Краен срок: 10 юли 2016 г.
    За: Всички заинтересовани в графичния дизайн или визуалните изкуства.
  • Резиденция на PACT Zollverein, януари – юли 2017
    Краен срок: 11 юли 2016 г.
    Програмата е отворена за професионални творци от Германия и чужбина, работещи в областта на танца, пърформанса или медийни изкуства или звуковото изкуство. Резиденциите предоставят местно пространство и настаняване, техническа поддръжка и консултантска помощ по отношение на пресата и връзките с обществеността.
  • EIT-KICS-2016: Покана за предложения за създаване на Общности на знанието и иновациите на Европейския институт за иновации и технологии
    Краен срок: 14 юли 2016 г., 17:00 ч. (брюкселско време)
    Поканата покрива приоритетните области: EIT „Храни“ (храни за бъдещето: устойчива верига на доставка от източниците към потребителите) и EIT „Промишлено производство“ (промишлено производство с добавена стойност).
  • Втори конкурс за модернизация на учебната среда „Дигитална класна стая“
    Краен срок: 15 юли 2016 г.
    В Конкурса могат да вземат участие всички български държавни и общински училища. Всяко училище може да участва само с едно проектно предложение.
    Наградата, предмет на настоящия Конкурс, е финансиране на проекти, насочени към използването на съвременни технологии за повишаване ефективността на образователния процес.
    Наградният фонд на конкурса е 200 000 лв., като спечелилите проекти ще получат финансиране в размер до 90% от общата стойност на проекта. Максималната сума, която ще бъде предоставена за всеки печеливш проект, е 100 000 лв.
  • Конкурс с награди за детски рисунки и приложни изкуства на тема „ България – държава на духа”
    Краен срок: 15 юли 2016 г. включително
    Организатори: Информационен център „Европа директно” Плевен, НЧ „Напредък 1871” Никопол
    Осмисляйки мисли и цитати за България, българите и всичко свързано с тях на видни личности от други държави в миналото и сега нарисувайте вашата представа за: България, българите, българската история, природата, фолклора и обичаите, бит, културата, достиженията на българските учени, архитектурата, гостоприемството и трудолюбието, смелостта и храбростта на българските войни. При необходимост потърсете помощта на Вашите родители и ръководители.
    Материали, инструментите и техниката на рисуване – по избор. Рисунките трябва да са в оригинал! Размери на паната – по избор. Разходите по изпращането са за сметка на подателя. Творбите не се връщат. Организаторите си запазват правата върху тях.
    – Възраст на участниците: от 7 до 18 год.
    – Размер на картините – 35 см./50 см.
    – Рисунки с размер под горепосочените ще бъдат дисквалифицирани!
    – Всяко дете може да изпрати до 2 рисунки и 1 пано.
    – Творбите се приемат с пощенско клеймо до 15 юли 2016 г. включително на адрес: „НЧ Напредък 1871”, ул.”Христо Ботев” №6, гр.Никопол, 5940
    – Не се допускат за участие ученици от училищата по изкуства.
  • Участвайте в Конкурса за Европейска младежка награда
    Краен срок: 15 юли 2016 г.
    Европейската младежка награда е паневропейски конкурс сред социално ангажирани и креативни предприемачи, стартиращи фирми, дизайнери, производители, разработчици на приложения, журналисти, писатели, студенти… на възраст под 33 години, които използват интернет и мобилните технологии, за създаване на социално въздействие. Представеният проект, продукт или прилагането може да бъде на всеки език.
    Документите за регистрация и подаване на информация (като описание на проекта, CV на продецунта), трябва да бъдат на английски език.
    Изпратените материали трябва да бъдат направени в една от седемте категории на Европейската младежка награда:
    1. Healthy Life
    2. Smart Learning
    3. Connecting Cultures
    4. Go Green
    5. Active Citizenship
    6. Money Matters
    7. Open Innovation
    Представеният проект, продукт или кандидатура трябва да бъдее завършен след 1 януари 2015 г. По отношение на проекти или продукти, завършени по-рано, подателите трябва да удостоверят, че в периода след това са направени значителни промени и / или подобрения.
  • Равен шанс – достъп до средно образование
    Краен срок: 15 юли 2016 г.
    За поредна година Център „Амалипе“ ще подкрепи младежи и девойки, които се обучават в средни училища. Подкрепата ще бъде чрез транспортни карти от населеното място, в което живее ученика до града, в който учи, както и чрез предоставяне на безплатни учебници.
    Подкрепата е в рамките на програма „Равен шанс“, финансирана от Тръста за социална алтернатива. Чрез нея си поставяме за цел да подпомогнем училищата и местните общности в селските райони, както и будните младежи и девойки от селата, които искат да получат по-добро образование.
  • Global Peter Drucker Essay Challenge
    Краен срок: 15 юли 2016 г.
    Конкурсът има за цел да допълни и обогати интердисциплинарнния обмен на мнения и идеи в Световния форум на името на Питър Дракър.
    За участие изпратете свое есе по темата „Новите предприемачи – пионери в икономиката и обществото?“
    За: Студенти и професионалисти на възраст между 18 до 35 години.
  • CONFINTEA стипендии
    Краен срок: 15 юли 2016 г.
    През 2016 г. Институтът на ЮНЕСКО за учене през целия живот (UIL) ще предложи шест CONFINTEA стипендии за период от един месец на държавни служители и представители на организации на гражданското общество, които работят на ключови позиции в областта на обучението за възрастни и образованието (ALE) в държавите членки на ЮНЕСКО. Стипендиантите се избират въз основа на техния потенциал да разработят национални стратегии в съответните страни.
  • Making Art with Youth, 27-29 September 2016, Helsinki, Finland
    Краен срок: 15 юли 2016 г.
    Семинарът се фокусира в работата с младежи с културни методи. С примери от работата с младежта, ексерти от културна институции ще дискутират и сравняват.. Семинарът ще се занимава и със съвременните изследвания.
    Този семинар е за 20 участници от Белгия – FR, България, Дания, Естония, Финландия, Унгария, Ирландия, Италия, Полша, Испания, и се препоръчва за младежки работници, младежки лидери, ръководители на проекти (18+ години).
    Работен език: Английски.
  • Национален тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка”, 27 и 28 август 2016 г. , Старозагорски Минерални бани 2016
    Краен срок: 17 юли 2016 г.
    В събора вземат участие:
    – групи, представящи народни традиции и обичаи – един обичай в рамките на 10 минути;
    – фолклорни певчески и инструментални групи – до две произведения – с обща продължителност от 5 до 8 минути;
    – танцови групи и ансамбли – програма в рамките на 10 минути;
    – индивидуални изпълнители (до двама от колектив) – една бавна и една бърза песен с обща продължителност до 5 мин. за всеки индивидуален изпълнител.
    Организатори:
    Община Стара Загора
    Съюз на тракийските дружества в България
    Тракийско дружество “Одринска епопея” Стара Загора
    Общество за фолклор
    Кметство Старозагорски Минерални бани
    НЧ „Христо Ботев 1952“ Старозагорски Минерални бани
  • Art Moves – Международен Билборд Art конкурс, Торун, Полша
    Краен срок: 20 юли 2016 г.
    Целта на конкурса е да се популяризира билборд изкуството и да насърчат творците, които го създават.
    Темата за тази година:
    Под натиск. Как да бъдем себе си в съвременния репресивен свят?
    За: Всички художници, които се интересуват от билборд изкуството, с акцент върху младите.
  • Конкурс за кратка проза – 2016
    Краен срок: 31 юли 2016 г.
    За 14 поредна година онлайн списанията eRunsMagazine и LiterNet обявяват конкурс за Кратка проза 2016.
    Приемат се до три непубликувани кратки прози в обем до 1800 знака (с разстоянията), изпратени по имейл. Няма изисквания за тема или за употреба на ключова дума.
  • Участвайте в eSkills for Jobs 2016 European Video Competition
    Краен срок: 31 юли 2016 г.
    Конкурсът се организира в рамките на инициативата на Европейската комисия eSkills for Jobs и цели да отличи европейски граждани с добри дигитални умения и отлична грамотност в сферата на ИКТ.
    Тази година надпреварата тече в 3 категории:
    – Young digital talent (16-25 години) – насочена към младите хора с интерес към програмирането, които искат да разработят видео игра
    – Innovative App developer (18-35 години) – насочена към иновативни разработчици на приложения
    – Outstanding digital skills developer – насочена към учители, които завършат онлайн курса „Развивайте е-умения в класната стая“ и участват с видео как развиват дигиталните умения на учениците си.
  • Competition Young digital talent
    Краен срок: 31 юли 2016 г.
    Млади хора между 16 и 26 години, с интерес към програмирането, могат да се включат в категорията Young Digital Talent. Те трябва да разработят видео игра и да качат видеото в YouTube.
    Всички желаещи трябва да създадат своята игра, използвайки Scratch, да публикуват видеото в своя Youtube канал и да попълнят регистрационната форма. Първоначалният подбор ще се основава на броя на харесванията в хранилището на Scratch и уменията за компютърно мислене, демонстрирани в създаването на видео играта. Одобрените кандидатури ще бъдат поместени в официалния YouTube канал на eSkills for Jobs, където отново ще събират харесвания и споделяния. Награди в тази категория са предвидени за един победител и един подгласник.
    Организатор: Европейската комисия в рамките на инициативата eSkills for Jobs.
  • Competition Innovative App Developer
    Краен срок: 31 юли 2016 г.
    За: Всички на възраст между 18 и 35 години с интереси в програмирането и разработването на приложения.
    Участниците имат възможност да демонстрират своя предприемачески дух, като създадат прототип на приложение.
    От кандидатите се очаква да имат основни познания по програмиране, креативни идеи и предприемачески умения и да успеят да създадат прототип на идеята си. Проектите ще бъдат оценявани от разработчици на приложения, а победителят ще получи стипендия за 12-седмично обучение по програмиране в The App Academy в Амстердам. Курсът ще се провежда в работно време в периода януари-март 2017 г.
    Организатор: Европейската комисия в рамките на инициативата eSkills for Jobs.
  • Competition Outstanding digital skills developer
    Краен срок: 31 юли 2016 г.
    Конкурсът е насочен към учители, които завършат безплатното онлайн обучение „Развивайте е-умения в класната стая“ и участват с видео как развиват дигиталните умения на учениците си.
    Всеки кандидат трябва да изготви видео с максимална дължина 3 минути, което представя урок или дейност, която се фокусира върху повишаването на е-уменията на учениците. В категорията ще бъдат отличени победител и подгласник, като разходите за тяхното пътуване и нощувките ще бъдат покрити от инициативата eSkills for Jobs.
    Всички победители и подгласници ще бъдат наградени на конференцията на eSkills for Jobs през октомври месец в Братислава, Словакия.
    Организатор: Европейската комисия в рамките на инициативата eSkills for Jobs.
  • European Drug Prevention Prize – Youth Innovation in Drug Prevention
    Краен срок: 31 юли 2016 г.
    Участвайте, като представите ваш проект, включващ млади хора под 25 години.
    Оценяват се нови и креативни идеи, които могат да служат като ресурс за политици, изследователи, практици и специалисти и да бъдат добър пример за младите хора в по-нататъшното развитие на нови проекти.
    Награда: Статуетка и 5000 евро.
  • European Outdoor Conservation Association Grants: Contributing towards Conservation of the Ecosystem
    Краен срок: 31 юли 2016 г.
    Европейската асоциация за външна консервация (EOCA) кани предложения за проекти, целящи опазването на природата.
    Общата цел на EOCA е подкрепата за ценна консервационна работа и насърчаване на грижа и уважение към дивите места.
    Организации с нестопанска цел могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ в размер до 30 000 евро.
  • VJ Land, 1-14 September 2016, Mardin, Turkey
    Краен срок: 31 юли 2016 г.
    VJ Land има за цел подпомагане на иновационни практики в Европа, и да предостаи на художници и младежки работници нови дигитални инструменти за социално включване.
    Този курс на обучение е за 20 участници от България, Чехия, Франция, Италия, Португалия, Турция, и се препоръчва за младежки работници, обучители, младежки лидери, артисти.
    Работен език: Английски.
  • BG16M1OP002-2.001 – Проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, вкл. осигуряване на необходимото оборудване и на съоръжения и техника за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци
    Краен срок: 1 август 2016 г. 23:59 ч.
    Целта на предоставяната безвъзмездна финансова помощ по процедурата е подпомагане изпълнението на специфичната цел за намаляване на количеството депонирани зелени и/или биоразградими битови отпадъци чрез разделното им събиране и рециклиране. Чрез изпълнение на мерките по процедурата ще се подпомогне постигането на националните цели, заложени в българската нормативна уредба и в Националния план за управление на отпадъците за периода 2014-2020 г., за ограничаване количеството на депонираните биоразградими отпадъци до 2020 г. до 35% от общото количество на същите отпадъци, образувани към 1995 г., и за увеличаване до края на 2020 г. на дела разделно събрани и оползотворени битови биоотпадъци на ниво регион до не по-малко от 50 % от количеството на битовите биоотпадъци, образувани в региона през 2014 г.
    Очакваният резултат от изпълнение на мерките по процедурата, съвместно с други мерки по приоритетна ос 2 „Отпадъци“, е до 2018 г. да бъде осигурен допълнителен капацитет за рециклиране на отпадъци най-малко 20 000 т/год., а до 2023 г. – 105 000 т/год.
  • Ритъмът на морето, 1 и 2 септември 2016 г.
    Краен срок: 1 август 2016 г.
    Община Поморие и Читалище “Просвета 1888” Ви канят на Фестивала на духовите оркестри и мажоретни състави “Ритъмът на морето 2016”.
    Място на провеждане: Читалище “Просвета 1888”гр. Поморие
    Дата на провеждане: 1 и 2 септември 2016 г.
    Организотори: Община Поморие и Читалище”Просвета 1888”
    Цел: Фестивалът има за цел да даде шанс за изява и да допринесе за повишаване на мотивацията, за конструктивна творческа дейност.
    Форма на Фестивала: Фестивалът няма конкурсен характер.
    Кой може да участвува във Фестивала: Мероприятието е отворено за всички читалища, ЦРД, ОДК, частни школи, училища, държавни, общински и частни духови оркестри.
  • Национални фолклорни празници „Приморска перла“, 2 – 6 септември 2016, Приморско
    Краен срок: 1 август 2016 г.
    Условие за участие: Подборът на изпълненията е свободен. Участниците осигуряват сами музикалния си съпровод или синбек
    Пътните разходи по пребиваването в Община Приморско са за сметка на участниците или организацията, която представляват.
    Такса за участие: за групи – 5 лв. на участник, за индивидуални изпълнители – 10 лв. на участник.
    Място на провеждане: Амфитеатър Приморско
    Необходими документи: талон за участие по образец
    Категории: Конкурс изпълнители на народни песни-инд.изпълнители до 12 г., инд.изпълнители до 18 год, инд.изпълнители над 18 год.
    Вокални формации до 18 год., вокални формации над 18 год.
    Конкурс виртуози на народните инструменти-инд.изпълнители до 16 год., инд.изпълнители до 18 год., индивидуални изпълнители над 18 год.
    Фолклорен танцов конкурс: танцови състави до 18 год, танцови състави над 18 год.
  • I REJECT, DO YOU? 2.0, 3-9 October 2016, Mollina (Malaga), Spain
    Краен срок: 7 август 2016 г.
    Курс за обучение за младежки работници и младежки лидери, които искат да се запознаят с успешни и иновативни инструменти за предотвратяване и борба срещу насилието, основано на пола, и как да развиват критическо мислене у младите.
  • Трети национален поетичен конкурс „Горчиво вино“
    Краен срок: 15 август 2016 г.
    Читалище „Братя Миладинови 1914“ – Петрич, обяви 3-ото издание на конкурса „Горчиво вино“ за любовна лирика.
    Конкурсът е анонимен. Участниците трябва да изпратят в голям пощенски плик едно непубликувано и напечатано в 3 екземпляра стихотворение в обем до 30 реда, което не съдържа името на автора и малък запечатан плик с попълнено заявление за участие и един екземпляр от конкурсната творба, подписана собственоръчно от автора с неговото име.
  • Пето издание на фотоконкурса „Благотворителността през обектива”
    Краен срок: 28 август 2016 г.
    Конкурсът за фотография ще отличи до 3 фотографии, като ще бъде връчена една Голяма награда от 500 лева. С онлайн гласуване ще бъде избрана и Награда на публиката.
    Ако сте фотограф – любител или професионалист, и имате сетивата да видите нечия кауза, добро дело, смислена промяна наоколо, лицата на хората, направили жест за другите, дарители, доброволци, активни граждани, или сте готови да ги потърсите оттук насетне – снимайте и изпратете вашия поглед върху благотворителността в България!
  • Europe in my region photo competition
    Краен срок: 28 август 2016 г., 23:59 CEST.
    Фотоконкурсът „Европа в моя регион“ има за цел да акцентира вниванието на гражданите върху резултатите на проектите, реализирани със съфинансирането на ЕС, и да изследва какво означават тези проекти за местните общности.
    За да участвате, всичко, което трябва да направите, е да изпратите до 3 снимки на проект (и), ясно показващи, чрез билборд или плакат и др. със знамето на ЕС някъде в снимката, който за показва, че проектът е получил финансиране от ЕС.
    Всеки победител ще може да участва в семинар по фотография в Брюксел и ще спечели пътуване за двама до Брюксел по време на Европейската седмица на регионите и градовете (10-13 октомври 2016 г.).
  • Десети национален фестивал на шлагерната и старата градска песен “Пей сърце”- Кюстендил, 10 и 11 септември 2016
    Краен срок: 31 август 2016 г.
    Целта на фестивала е съхраняване и популяризиране на старата градска и шлагерна песен, възраждането и за нов живот и приобщаване на младите хора към тяхната лиричност и красота.
    Фестивалът е с конкурсен характер и се провежда в рамките на два дни.
    Фестивалът се провежда в 2 раздела:
    – Шлагерни песни
    – Стари градски песни
  • Загорка Зелен Фонд: Търси се най-зелената идея за по-ефективно използване на енергия и вода в градски условия
    Краен срок: 31 август 2016 г.
    Чрез ЗАГОРКА ЗЕЛЕН ФОНД всяка година търсим практически приложими идеи за подпомагане на устойчивото развитие чрез по-ефективно използване на вода и енергия в ежедневието ни в градска среда, тъй като в днешно време населението на България е концентрирано в градовете. Очакваме оригинални предложения, които могат да добавят стойност за широк кръг лица.
    Максималната стойност за реализацията на даден проект не трябва да надвишава 50 000 лева. Не изискваме собствен финансов принос за реализиране на проектите.
    Материалите, с които се предвижда да бъде реализиран проекта трябва да са рециклируеми или такива, които оставят минимален отпечатък върху околната среда.
    КАТЕГОРИИ:
    – За по-ефективно използване на водните ресурси
    – За по-практично управление на енергията
    Право на участие имат физически лица и неправителствени организации. Възможно е освен индивидуално и колективно участие. Няма ограничения към броя на подадените предложения от един участник.
    Кандидатът, чийто проект е класиран на първо място в конкурса получава нашата парична награда от 10 000 (десет хиляди) лева
  • Blitz residency programme – Valletta
    Краен срок: 31 август 2016 г.
    Това е открита покана за представяне на предложения от хора, които работят в творчески области в медии, включително (но не само) филм, фотография, звук, цифрови платформи. Одобрените кандидати ще имат пространство за работа, да експериментират и изследват своя проект, завършващ с представяне пред обществеността. Местният ангажимент е от решаващо значение за програмата, под формата на отворени студийни дни, работни срещи и разговори с местната общност от артисти, изследователи, преподаватели, специалисти и студенти.
  • Matsumae International Foundation’s Research Fellowship Program
    Краен срок: 31 август 2016 г.
    Международна фондация Matsumae (MIF) в момента приема заявления за своята Програма 2017 с темата „Към по-добро разбиране на Япония и траен световен мир“.
    Приоритетни области на изследване са естествени науки, инженерство и медицина.
    Кандидатите са свободни да избират приемаща институция (изследователски университетски лаборатории, национални изследователски институции или съответните институции на частната индустрия).
    За: докторанти от не-японска националност, които са до 49-годишни.
    Стипендията покрива научни изследвания и престой, застраховка, въздушен транспорт (самолетен билет за отиване и връщане до / от Токио) и еднократна сума при пристигане.
  • Покана за представяне на предложения за био-базирани индустрии – публично-частно партньорство 216
    Краен срок: 8 септември 2016 г.
    Целите на поканата са да допринесе за разработване на по-ефективно използване на ресурсите и устойчива нисковъглеродна икономика и увеличаване на икономическия растеж и заетостта, особено в селските райони, чрез разработване на устойчиви и конкурентни био-базирани индустрии в Европа на базата на съвременни биорафинерии, с устойчиво снабдяване с биомаса, и по-точно:
    – Разработване на бизнес модели, които интегрират икономическите субекти по веригата – от доставка на биомаса да растения за биорафинерии до потребителите на био-базирани материали, химикали и горива, включително чрез създаване на нови междусекторни връзки и подкрепа за междусекторни индустриални клъстери;
    – Демонстриране на технологии, които дават възможност на нови химически строителни блокове, нови материали и нови потребителски продукти от европейска биомаса, които заместват необходимостта от елементи на основата на изкопаеми;
    – Създаване на водеща растения за биорафиниране, които внедряват технологии и бизнес модели за био базирани материали, химикали и горива и постигат подобрения на разходите и ефективността до нива, които са конкурентни с изкопаемите алтернативи.
  • 2016 EESC Civil Society Prize – Migrants
    Краен срок: 9 септември 2016 г., 23,59 ч.
    Тема на Наградата на ЕИСК (EESC – European Economic and Social Committee) за гражданското общество за 2016 г.: „Мигранти“.
    Конкретната цел на НАГРАДАТА НА ЕИСК ЗА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО ЗА 2016 г. – Отличие за изключителни постижения в инициативи на гражданското общество, която се връчва ежегодно, е да се отличат и поощрят инициативи и постижения на организации на гражданското общество и/или на отделни личности, които са допринесли значително за насърчаването на европейската идентичност и интеграция.
    Общата цел е да се популяризира приносът на организации на гражданското общество и/или на отделни личности за формирането на европейска идентичност и гражданство като основа за общите ценности, на които се гради европейската интеграция.
    В конкурса за Наградата за гражданското общество на ЕИСК могат да участват организации на гражданското общество, официално регистрирани в Европейския съюз, които работят на местно, регионално, национално или европейско равнище. Конкурсът е открит и за отделни лица.
  • Покана по Програма LIFE по двете под-програми – за Околна среда и за действия по Климата
    Краен срок: септември 2016 г. – различна дата за различните под-програми и видове проекти
    За подпрограмата за околната среда тази покана ще предостави грантове за дейности по „традиционни“ проекти, подготвителни проекти, интегрирани проекти, проекти за техническа помощ.
    За подпрограмата за действия по климата тази покана ще предостави грантове за дейности по „традиционни“ проекти, интегрирани проекти, проекти за техническа помощ.
    Предложенията могат да подават от юридически лица, регистрирани в ЕС. Кандидатите могат да се разделят на три вида бенефициенти: (1) публични органи, (2) частни търговски организации и (3) частни нетърговски организации (включително НПО).
    Индикативният общ бюджет за безвъзмездни средства за дейности на проекта за настоящата покана е 337 536 184 Евро. От тях се предвиждат 273 936 184 Евро за под-програмата за Околна среда и 63,6 милиона Евро – за под-програмата за действия по Климата. Най-малко 55% от бюджетните ресурси, разпределени за проекти за действие в рамките на под-програмата за околната среда, се отделят за проекти, подкрепящи опазването на природата и биологичното разнообразие.
  • Покани за представяне на предложения в рамките на Работната програма за предоставяне на безвъзмездни средства в областта на трансевропейските далекосъобщителни мрежи по Механизма за свързване на Европа
    Краен срок: 15 септември 2016 г.
    Очакват се предложения по поканите за следните четири конкурса:
    – CEF-TC-2016-2: Електронно доставяне (eDelivery);
    – CEF-TC-2016-2: Електронна идентификация и електронен подпис (eIdentification & eSignature);
    – CEF-TC-2016-2: Европейски портал за електронно правосъдие (European e-Justice Portal);
    – CEF-TC-2016-2: Свободен достъп до данни от обществения сектор (Public Open Data).
    Общият индикативен бюджет, който е на разположение за избраните предложения по тези покани, е 10,5 милиона евро.
  • Седми национален конкурс за стихове „Моето синьо лято“
    Краен срок: 15 септември 2016 г.
    Фондация Астика обяви седми национален конкурс за стихове „Моето синьо лято“.
    В конкурса могат да участват всички младежи и възрастни посочени в категориите от цялaта страната.
    Участниците ще бъдат разделени в две възрастови категории:
    – Първа категория: младежи 14 до 29 години.
    – Втора категория: възрастни 30+ години.
    Участниците в конкурса могат да участват с до две непубликувани стихотворения всяко с дължина не повече от една страница. Стиховете трябва да са с тематика за морето и Странджа планина.
    Най-добрите стихотворения ще бъдат отличени с грамоти, а победителите в двете категории с предметна награда.
    Конкурсът се реализира с подкрепата на Община Бургас.
  • Кандидатстване за стипендия по програмата „С тениска на бала”
    Срокове: от 1 юли до 20 септември 2016 г.
    Приетите във ВУЗ/ЦПО и одобрени по програмата #steniskanabala зрелостници (бенефициенти) ще получат чрез СО на БЧК еднократно дарение в размер на: 8.1. 2000 (две хиляди) лева на студент, приет за обучение във Висше учебно заведение (ВУЗ) 8.2. 500 (петстотин) лева на курсист, приет за обучение в Център за професионално обучение (ЦПО).
    Критерии към зрелостниците, които могат да кандидатстват по програмата „С тениска на бала” (#steniskanabala):
    – Да е получил диплома за завършено средно образование в текущата година и в същата година да e приет във висшe учебно заведение (ВУЗ) или лицензиран център за професионално обучение (ЦПО);
    – Към момента на завършване на средното си образование в текущата 2016 година да е:
    – зрелостник сирак (без родители или само с един жив родител, а другият е починал), или;
    – да е настанен в приемно семейство и да получава грижа по смисъла на Закона за закрила на детето, или;
    – да е с неизвестни двама родители и да е възпитаник на дом за деца, лишени от родителска грижа;
    – Да се е записал да продължава образованието си в рамките на текущата година, в която е получил диплома за завършено средно образование, като избраното от него Висшe учебно заведение (ВУЗ) или лицензиран Център за професионално обучение (ЦПО) да е от изброените в Списъка на ВУЗ и на лицензирани ЦПО.
  • Национален конкурс за детска литература „Петя Караколева” 2016 за български автори с новоиздадени книги през 2015 година
    Краен срок: 30 септември 2016 г.
    Съюзът на българските писатели и Община Кърджали обявяват традиционнияКонкурс за детска литература “Петя Караколева”.
    Наградата е национална и се връчва всяка година през м. октомври, в навечерието на Деня на Кърджали.
    Право на участие имат всички български автори с новоиздадени книги през 2015 година.
  • Ние, хората – фотографски конкурс
    Краен срок: 30 септември 2016 г.
    В конкурса могат да участват всички желаещи, любители и професионалисти, без ограничение във възраст и национална принадлежност.
    Журито на конкурса ще определи 6 награди в категориите:
    – стрийт и ежедневие
    – портрет
    – репортаж
    – награди на публиката
  • Национален конкурс по повод 95 години от създаването на Български младежки Червен кръст на тема „Къде е доброто?“
    Краен срок: 30 септември 2016 г.
    Националният конкурс има за цел да популяризира организацията и нейните дейности сред обществото, както и да мотивира и насърчи децата и младите хора към припознаване на доброволчеството като кауза и необходимост.
    Тема на конкурса: „Къде е доброто?“
    Конкурсът е разделен в три категории, както следва:
    – Категория „Снимка“. Участниците трябва да са на възраст между 14 и 35 години. Всеки от тях има право да изпрати до 3 броя снимки;
    – Категория „Картичка“. Участниците ще бъдат разделени в две възрастови категории: 7 – 13 години и 14 – 35 години;
    – Категория „Комикс“. Участниците трябва да са на възраст между 14 и 35 години.
  • The Art of Frames Design Award
    Краен срок: 30 септември 2016 г.
    Основното очакване от художници и дизайнери, участници в конкурса, са нови, творчески идеи за дизайна и формата на рамки за картини, фотографии и огледала.
    Награда: 1-ва награда – 10 000 евро, 2-ра награда – 4000 евро, 3-та награда – 3000 евро.
  • Девети национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“
    Краен срок: 3 октомври 2016 г.
    Цели: Развиване на творческото въображение и талант. Укрепване на човешките ценности – родолюбие, човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, патриотизъм, етническа толерантност, отговорност. Споделяне на литературни дарби и създаване на творчески контакти.
    КОНКУРСЪТ СЕ ОБЯВЯВА В ДВА РАЗДЕЛА:
    І. Литературно творчество – Тема: „СВОБОДАТА – ТОЗИ СКЪПОЦЕНЕН ДАР”
    А. Поезия
    Б. Проза /разказ,приказка/
    – Литературни есета няма да се разглеждат от журито.
    ІІ. Журналистика – Тема: „ДОН КИХОТ ИЛИ ХАМЛЕТ? ИЛИ И ДВАМАТА СА ИЗЛИШНИ?”
    А. Индивидуална /журналистическо есе, репортаж, интервю, коментар, фейлетон или друг публицистичен жанр/
    Б. Колективна /ученически вестник/
    В конкурса могат да участват ученици от 2-ри до 12 клас, които творят в областта на литературното творчество и журналистиката.
  • Национален младежки конкурс за есе 2016 „АЗ В БЪДЕЩЕТО“
    Краен срок: 10 октомври 2016 г.
    Организатори:
    Община Стара Загора
    Народно читалище ”Родина 1860”, Стара Загора
    Клуб „Млад писател”
    Вестник „Teen’s Paper”
    Цел на конкурса: Развиване на творческото писане на децата и младежите, стимулиране на възможностите им за оригинална мисъл, изразяване на мнение и добър правопис.
    Конкурсът се провежда в две възрастови групи:
    Първа група – до 13 години
    Втора група – до 18 години
    Възрастта на участниците се отчита към 1 ноември 2016 година.
    Изисквания: Всяко есе не бива да надвишава 1 стандартна страница с кегел 12 (размер на шрифта). Да се пише правилно граматически и пунктуационно.
    Есетата изпращайте на e-mail: teen_stzagora@abv.bg
  • Втори конкурс за разказ, стихотворение или описване на случка на родопски диалект
    Краен срок: 10 октомври 2016 г.
    Организатори: НЧ „Кирил Маджаров-1866” – гр. Смолян, кв. Устово, и Регионален инспекторат по образование – Смолян
    Цел: Съхранение на родопския диалект в съвременните условия.
    В конкурса могат да участват ученици от две възрастови групи:
    Първа група – от 4 до 8 клас
    Втора група – 9-12 клас
    Всеки участник може да се представи с не повече от 3 творби.
    Творбите в проза да не надхвърлят 2 печатни страници.
  • BG16RFOP002-3.001 „Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“
    Краен срок: 19.00 часа на 12 октомври 2016 г.
    Основната цел на процедурата е предоставяне на фокусирана подкрепа на българските малки и средни предприятия за насърчаване изпълнението на мерки за енергийна ефективност с цел постигане на устойчив растеж и конкурентоспособност на икономиката. Допустими за финансиране са следните дейности:
    Елемент А „Инвестиции“:
    – Инвестиции за изпълнение на мерки за енергийна ефективност, включени в обследване за енергийна ефективност, извършено от лица, вписани в регистъра по чл. 60, ал. 1 от ЗЕЕ; и
    – ВСЯКА от предвидените за изпълнение дейности по Елемент А следва да е с потвърден ефект енергийни спестявания от минимум 5% за съответната мярка съгласно обследването за енергийна ефективност;
    Елемент Б „Услуги“:
    – Придобиване на инвестиционен проект по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ), свързан с и необходим за изпълнението на проекта;
    – Консултантски услуги за въвеждане и сертифициране на системи за енергиен мениджмънт в предприятията, вкл. съгласно изискванията на стандарт БДС EN ISO 50001 (Energy Management Systems)/EN ISO 50001;
    – Извършване на енергиен одит по образец („обследване за енергийна ефективност”) от лице, вписано в публичния регистри по чл. 60, ал. 1 от Закона за енергийната ефективност;
    – Закупуване на материали, които са пряко свързани с изпълнението на дейностите, включени в Елемент А ;
    – Публичност и визуализация;
    – Одит на проекта.
    Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 90 млн. евро.
    Отделните проекти могат да получат между 50 хил. и 1.5 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ.
  • Конкурс за плакат, видеоклип и есе
    Краен срок: 19 октомври 2016 г.
    Комисията за защита на потребителите и Посолството на САЩ в София имат удоволствието да обявят конкурс, който популяризира правата на потребителите при пазаруване в интернет. Темата на конкурса е „Ако знаете Вашите права при онлайн пазаруване, няма да сгрешите!” Направете плакат, видео или напишете есе по темата- зависи само от Вас! Участвайте, ако сте ученик или студент.
    Кой може да участва?
    – Ученици от 9 до 12 клас
    – Студенти
    Допуска се участие на отбори, състоящи се до трима души. Могат да участват български ученици и студенти от страната и чужбина.
    Категории за ученици:
    – Плакат – снимка на плаката в дигитален формат, заедно с кратко описание към него за посланието;
    – Видеоклип с продължителност до 10 минути – видеофайл или връзка към сайт за видео споделяне (youtube, vbox7, vimeo и др.), заедно с кратко описание към него.
    Категории за студенти:
    – Есе – до 10 стандартни страници размер А4 (210 х 297 мм). Отпечатването да бъде с шрифт Times New Roman, 12 пункта;
    – Видеоклип с продължителност до 10 минути – видеофайл или връзка към сайт за видео споделяне (youtube, vbox7, vimeo и др.), заедно с кратко описание към него.
  • Награда „Селско стопанство чрез сателит“
    Краен срок: за регистрация – 30 октомври 2016, за представяне на технологии – 15 декември 2016
    Целта на наградата е да промотира европейската Global Navigation Satellite System (GNSS) и услугите на Earth Observation (EO) в областта на земеделието. Търсят се нови идеи и иновации, по-специално тези, които разчитат на Европейската служба за навигационно покритие геостационарна (EGNOS), предстоящата система GALILEO, или Коперник. Могат да участват отделни лица или екипи, идеите може да са свързани с всякакъв вид земеделие.
    Наградата, спонсорирана от European GNSS Agency (GSA), е отворена за студенти и млади фермери с иновативни идеи за използване на сателитни технологии за подобряване на селскостопанското производство, ефективност и печалба.
  • Архитектурен конкурс за студенти SCHINDLER GLOBAL AWARD 2017
    Краен срок: 30 октомври 2016 г.
    Студенти от цял свят могат да участват в архитектурния конкурс Schindler Global Award, който стартира на 16 юни 2016 г. и приключва на 30 октомври 2016 г. Тази година темата на конкурса е свързана с град Сао Пауло.
    В конкурса могат да участват студенти последна година на обучение, бакалаври и магистри по архитектура, ландшафтна архитектура, дизайн на градска среда и планиране. Те ще трябва да разработят идеен проект, свързан с въздействието и последиците от настоящите и бъдещи системи за мобилност в град Сао Пауло.
  • Международен архитектурен конкурс „Представи си твоето бъдеще. Реализирай мечтите си“
    Краен срок: 31 октомври 2016 г.
    Jacques Rougerie Foundation – Institut de France търси иновативни и амбициозни проекти.
    За: архитекти, дизайнери, инженери, творци и урбанисти, индивидуални или колективни кандидати.
  • COST Action proposal
    Краен срок: 1 декември 2016 г.
    Поканата е отворена за идеи във всички области на науката и технологиите, включително хуманитарни и социални науки. Мулти- и интердисциплинарни предложения се насърчават.
    Насърчават се предложения за дейности, които допринасят за научното, технологично, икономическо, културно и обществено напредъка на знанието и развитието на Европа.
    COST финансира паневропейски, отдолу-нагоре мрежи от учени и изследователи във всички области на науката и технологиите. Тези мрежи, наречени „COST Actions“, насърчават международната координация на национално финансирани научни изследвания. COST не финансира самите научни изследвания, но осигурява подкрепа за дейности в мрежи.
  • BG05SFOP001-1.002 – Приоритетни проекти в изпълнение на Пътната карта за изпълнение на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България за периода 2016-2020 г.
    Краен срок: 20 декември 2016 г., 18:00 ч.
    Чрез процедурата ще се осигури подкрепа за изпълнение на приоритетни краткосрочни проекти, включени в Етап 1 от Пътната карта за изпълнение на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България 2016-2020 г.
    Основните цели на процедурата са:
    – доизграждане на хоризонталните системи на е-Управление, в т.ч. Държавния Хибриден Частен Облак и националната схема за електронна идентификация;
    – изграждане на нови/ надграждане на съществуващи регистри, информационни системи и информационни портали/платформи, и осигуряване на интеграция между тях, с оглед развитие на електронни услуги, изпълнение на нормативно определени ангажименти и/или осигуряване на оперативна съвместимост с платформи на ЕС;
    – развитие на секторните системи на електронното управление (в т.ч. е-Здравеопазване, е-Данъци, е-Митници, е-Статистика).
    Допустими кандидати по тази процедура са институции на централната държавна власт.
  • Horizon Prize Engine retrofit for clean air
    Краен срок: 12 септември 2017 г.
    Наградата ще бъде присъдена на участниците, които демонстрират на работещ автомобил решение за съществуващ двигател и задвижващи системи, които постигат значително намаляване на емисиите на NOx, частици, въглеводороди в реални условия на шофиране, като същевременно се гарантират ниски нива на нежелани други замърсители. Технологията не трябва да влияе на оперативните способности на превозните средства, например, не трябва да увеличи значително разхода на гориво, като в същото време осигурява достатъчно динамични характеристики за нормално движение на превозното средство.
    Наградата е в размер на 1,5 млн. евро.
  • Horizon Prize on materials for clean air
    Срокове: 26 януари 2017 – 23 януари 2018 г.
    Наградата ще се присъжда за материал на базата на достъпен, устойчив и иновативен дизайн, който може да намали концентрацията на прахови частици в градските райони.
    Наградата е в размер на 3 млн. евро.
  • Horizon Prize Cleanest engine of the future
    Краен срок: 20 август 2019 г.
    Наградата ще бъде присъдена на участниците за решение, интегрирано в прототип на системата, което ще бъде в състояние да демонстрира намаляване на емисиите на замърсители и понижаване на разхода на гориво в реални условия, без да засяга оперативните способности на превозното средство.
    Наградата е в размер на 3,5 млн. евро.
  • Тръст за социална алтернатива (ТСА)
    Краен срок: текущ
    ТСА осигурява финансова помощ за проекти, които допринасят за прекъсване порочния кръг на бедността в България, като помагат на най-непривилегированите граждани на България да постигнат образователен и икономически успех. Дейностите на ТСА са със специален фокус върху ромите, които представляват голяма част от хората, живеещи в нищета. ТСА осигурява подкрепа в три основни направления:
    – Ранно детско развитие – с фокус върху отглеждането на здрави деца и повишено присъствие в детската градина.
    – Образователни постижения и предотвратяване на отпадането на деца от училище – с фокус върху подобряване участието и ученето в училище и повишаване на броя ученици, завършващи средно образование.
    – Достъп до възможности за повишаване доходите на хора от рискови групи, което включва свързване с работодатели, предприемачество и жилищно устройство.
  • Breaking the optical transmission barriers Prize
    Награден фонд: 0.5 млн. евро
    Конкурсът започва в края на 2014-а и завършва в началото на 2016-а година.
    Наградата трябва да отличи революционни решения в областта на оптичните влакна, които да намерят своето място в бъдещите оптични мрежи.
  • Награда за намаляване на замърсяването на въздуха
    Награден фонд: 3 млн. евро
    Конкурсът започва в началото на 2015-а и завършва в края на 2018-а година.
    Целта на наградата е да се намали замърсяването на въздуха в градските райони чрез развитие на иновативни решения. Тези решения трябва да бъдат достъпни и устойчиви, и те трябва да докажат, че могат ефективно да премахнат и / или предотвратят образуването на прахови частици в атмосферата (изпускателни системи на превозните средства не са включени).
  • Възможности от фондация Nippon
    Краен срок: текущ
    Области на финансиране:
    1. Подобряване на основните човешки потребности
    Инициативи за подпомагане на хората в целия свят, за да се отговори на техните основни човешки нужди, и да се допринесе за подобряване на благосъстоянието на хората чрез програми в области като здравеопазването, подкрепа на хората с увреждания и тези, които са социално уязвими, развитието на селското стопанство, проблемите на раждаемостта, развитие на общността, помощ за бежанци и помощ при бедствия. Проекти, включващи нови идеи, подходи и технологии, както и тези, които включват многостранни измерения, като например сътрудничеството юг -юг, ще получат по-висок приоритет.
    2 . Развитие на човешките ресурси
    Инициативи за насърчаване на ново поколение специалисти, учени и студенти със силен потенциал за бъдещо лидерство . Подкрепят се обучение и образователни програми, разработени и изпълнявани от организации с нестопанска цел и институции на висшето образование. Намерението е да се насърчи разработването на международна мрежа от професионалисти, които имат общи цели и интереси.
    3 . Насърчаване на международни проекти за сътрудничество.
    Инициативи за насърчаване на съвместни подходи, които да отговарят на променящите се нужди на световната общност. Подкрепят се културен, социален и интелектуален обмен и съвместни дейности, които допринасят за развитието на по-доброто взаимно разбиране и кооперативен начин на мислене, за да се допринесе за социални промени.
    Кандидатите трябва да бъдат организации с нестопанска цел със седалище извън Япония. Те могат да бъдат местни, регионални или международни неправителствени организации, образователни и изследователски институции.
    Кандидатства се поне половин година преди началото на планираните дейности.
  • Стаж в Световната търговска организация
    Краен срок: Текущ
    Секретариатът на Световната търговска организация има стажантска следдипломна програма за студенти, които желаят да придобият практически опит и задълбочени познания на многостранната търговска система.
    Продължителността на стажовете е до 24 месеца. Избираеми кандидати са всички граждани на страни, които са членове на Световната търговска организация, между които е и България.
    Минималната възраст на стажантите трябва да 21 години, а максималната 30. Кандидатите трябва да имат завършена подходяща специалност в университет – икономика, политически науки, право, международни отношения.
    Стажовете са платени, те се провеждат в Женева, Швейцария.
  • Грантове за превод на финландска литература
    Краен срок: 1 април и 1 ноември
    Всяка година на Консултативният комитет на Информационния център за финландска литература предоставя подкрепа за:
    – превод на финландско-, финландско-шведско- и саами-езична литература на други езици;
    – превод на художествена и нехудожествена литература на финландски;
    – превод на академични публикации и нехудожествена литература на шведски.
    Ще бъдат предоставени 500 000 евро за превод и отпечатване на повече от 300 различни проекта.
    Могат да кандидатстват чужди и финландски издатели.
    В допълнение към това се предоставят награди и пътни грантове за преводачи от чужбина.
  • Стипендии за магистратура в Германия срещу 3 години работа в България след завършването
    Краен срок: 1 ноември
    Германската фондация „Мумерт” търси кадърни и амбициозни млади българи с управленски потенциал. Тя предлага пълна издръжка от 1 000 евро на месец в продължение на две години и половина до получаване на магистърска степен.
    Кандидатите трябва да са последна година на бакалавърска степен в специалности от областта на туризма, икономическите, инженерните и естествените науки. Те трябва да имат висок успех и да владеят немски и английски език.
    Най-важното условие за получаване на стипендията „Мумерт”: всички кандидати подписват договор, съгласно който се задължават след завършване на магистърската си степен в Германия да работят в България поне 3 години.
  • IHS Film & Fiction Стипендии (до 10 000 щ.д. за една академична година)
    Краен срок: ежегодно до 15 януари
    Стипендии до 10 000 щ.д. дава Institute for Humane Studies за подкрепа на студенти, които

      – работят върху получаване на Master of Fine Arts (M.F.A.) в сферите на филмопроизводството, писане на проза/пиеси;
    – са демонстрирали интерес към класическите либерални идеи и приложението им в съвременното общество;
    – демонстрират желание, мотивираност и творчески способности да преуспеят в избраната професия.

www.theihs.org/subcategory.php/15.html

  • Петмесечен стаж в Комитета на регионите
    Краен срок: 16 февруари и на 16 септември
    Целта на стажа е да даде създаде представа относно същността и проблемите на европейската интеграция, да предаде практично познание за работата на отделите на Комитета на регионите, да даде възможност на служителите да добият опит и да развият и приложат на практика знанието, което са натрупали в течение на обучението или професионалната си кариера.
    Стажантите трябва да са граждани на страните-членки на ЕС, като ограничен брой граждани на държави извън Съюза също може да бъде приет. Кандидатите трябва да са университетски дипломанти или да притежават диплома, отговаряща на университетските степени. Те могат да бъдат в края на обучението си или поне да са завършили трети курс, като докажат това със съответния документ. Стажът е отворен и за служители на обществения и частния сектор, които имат университетска степен или еквивалентна диплома, или са извършвали поне за три години консултантска работа. Възрастовата граница за стажантите е 30 години. Те трябва да владеят добре един официален език на ЕС и да имат задоволителни познания по втори. Кандидатите се избират въз основа на квалификациите им и на географско разпределение.
  • Assembly of European Regions – стажове за студенти
    Краен срок: текущ
    Стажовете са от 3 до 6 месеца.
    Няма определен формуляр.
    При интерес изпратете писмо и CV на адрес:
    Estelle Delangle
    Assembly of European Regions
    6, Rue Oberlin
    F-67000 Strasbourg
    Tel. : +33-(0)3-88.22.74.38
    Fax : +33-(0)3-69.20.13.18
    e.delangle@a-e-r.org
  • Стаж в Световна банка
    Краен срок: ежегодно – 31 януари и 31 октомври
    Кандидатства се онлайн.
  • UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize
    Краен срок: 31 октомври всяка година
    Тази награда всяка година отличава личност, организация или институция, допринесла за свободата на пресата по света.
  • Ежегоден конкурс за наградата „Еврика” за „Млад фермер“
    Краен срок: 10 декември
    Фондация „Еврика” със съдействието на редакцията на вестник „Фермер-новият“ организират ежегоден конкурс за наградата „Еврика” за „Млад фермер“. Право на участие в конкурса имат български граждани, които не са навършили 35 години към 31 декември в годината, за която се присъжда наградата.
    Заявките изпращайте във Фондация „ЕВРИКА” до 10 декември на адрес: София 1000, бул. „Патриарх Евтимий” 1,ет. 2.
    За справки: 981-51-81 и 981-37-99, office@evrika.org
  • Ежегоден конкурс за наградата „Еврика” за „Млад изобретател“
    Краен срок: 10 декември
    Фондация „Еврика”, Национално патентно ведомство и Съюза на изобретателите в България организират Ежегоден конкурс за наградата „Еврика” за „Млад изобретател“. Право на участие в конкурса имат български граждани, които не са навършили 35 години към датата на подаване на заявката за патент и не са навършили 39 години към 31 декември на годината, за която се присъжда наградата. Те следва да представят свои изобретения и/или изобретения, в които са съавтори с принос по-голям от 50%. Представянето става чрез заявка, анотация и защитни документи от България или от чужбина, издадени през последната година и в период от 3 години, предхождащи присъждането на наградата.
    Заявките се изпращат във Фондация „ЕВРИКА” не по-късно от 10 декември на адрес: София 1000, бул. „Патриарх Евтимий” 1. За справки: 981-51-81 и 981-37-99, office@evrika.org
  • Ежегоден конкурс за наградата „Еврика“ за „Млад мениджър“
    Краен срок: 15 декември
    Фондация „Еврика” съвместно с Асоциация на индустриалния капитал в България, агенция „В Комуникация” и списание „Мениджър” организират Ежегоден конкурс за наградата „Еврика“ за „Млад мениджър“. Наградата ще получи този млад мениджър на възраст до 35 години, който е успял да постигне значими успехи през годината и е показал видими способности за самоусъвършенстване и развитие. Кандидатите могат да бъдат предложени от своите фирми, от редакции, обществени организации или сами да заявят участието си.
    Не пропускайте да изпратите заявките до 15 декември във фондация „Еврика” на адрес: София 1000, бул. „Патриарх Евтимий” 1.
    За справки: 981-51-81 и 981-37-99, office@evrika.org
  • Глобален фонд за децата
    Краен срок: текущ
    Глобалният фонд за децата (Вашингтон) предоставя финансиране на местни организации от цял свят, които:
    – са местни организации, които решават общностни проблеми, с малък бюджет (под 100 000 щ.д. годишно);
    – служат на най-уязвимите деца (социално-слаби, с увреждания, социално изолирани, членове на банди, роми, от рискови групи и др.);
    – ползващи иновативни, бизнес подходи: нови подходи към стари проблеми;
    – признати за източник на експертни знания в общността или на национално ниво;
    – техни преки бенефициенти са деца и млади хора;
    – имат отлично ръководство и визия;
    – със солидни системи за управление – електронна поща, основни финансови и счетоводни системи;
    – реализирали са ефективни програми.
    Грантовете се предоставят на годишен принцип и са в размер от 5 000 до 20 000 щ.д.
    Като първа крачка се кандидатства онлайн на адрес:
    letter of inquiry
    Ако вашата организация отговаря на приоритетите на ГФД и на критериите за подбор, процесът ще продължи с представяне на пълно проектопредложение.
  • Стаж при европейския омбудсман
    Краен срок: 31 август, 30 април ежегодно
    Европейският омбудсман предлага стажове на граждани от ЕС. Стажовете продължат 4 месеца, но могат да бъдат удължени до 11 месеца. Кандидатите трябва да се завършили право и да имат познания по Европейско право. Те трябва да владеят един от официалните езици на ЕС и да имат добри познания по втори. Тъй като работните езици на Европейския омбудсман са английски и френски, владеенето им е основно изискване. Стажантите получават стипендия и финансова помощ за наем на жилище. Европейският омбудсман възстановява и разходите за транспорт за влак или самолет, но резервациите за билети трябва да бъдат одобрени предварително от институцията. Желаещите да кандидатстват трябва да изпратят попълнена форма за кандидатстване, автобиография, мотивационно писмо, копие от дипломи, сертификати и лична карта, както идекларация за финансово състояние. Документите се изпращат до 30 април, за стажовете, които започват на 1 септември или 31 август, за стажовете, които започват на 1 януари.
    Източник: Дневник.bg
  • Европейската агенция за основните права набира стажанти
    Краен срок: 30 ноември, 31 май ежегодно
    Агенцията на ЕС за основните права (FRA) предлага два пъти годишно платени стажове за период от три до пет месеца за млади дипломанти. Избираемите кандидати трябва да са граждани на страна членка на ЕС или страна със статут на кандидат за членство в съюза. Бъдещите стажанти трябва да имат завършено университетско образование към датата на кандидатстване. Изисква се също много добро владеене на поне два от официалните езици на общността. Не се допускат кандидати, които вече са имали обучение или са били наемани на работа в европейска институция. Стажовете се заплащат по 1000 евро на месец. На одобрените кандидати ще бъдат покрити разходите за път в началото и края на стажа. Предвидена е и специална добавка към заплащането за хората с увреждания, която може да достигне до 50% от основната сума.
  • Black Sea Trust for Regional Cooperation
    Черноморски тръст за регионално сътрудничество

    Краен срок: текущ
    Черноморски тръст за регионално сътрудничество е публично-частно партньорство със седалище в Букурещ, което ще функционира в продължение на 10 години. За финансиране могат да кандидатстват НПО от Армения, Азербайджан, България, Грузия, Молдавия, Румъния, Турция, Украйна и Русия.
    Поканата е за кандидатстване с проекти в три области:
    – гражданско участие;
    – трансгранично сътрудничество;
    – сътрудничество изток – изток>.
    Средно проектите се финансират с 18 000 щ.д. и са с продължителност до 12 месеца.
  • Конкурс за участие в Програмата на САЩ за ученици с високи постижения
    Краен срок: 31 януари ежегодно
    Българо-американската комисия за образователен обмен “Фулбрайт” обявява конкурс за участие в Програмата на САЩ за ученици с високи постижения (USAP). Тази програма дава възможност на талантливи ученици с изявени лидерски качества и принос към обществото, да се обучават в престижни университети в САЩ, независимо от финансовото им състояние.
    Програмата е предназначена за ученици от 11 клас на държавните средно-образователни училища. Кандидатите трябва да имат високи академични постижения, силна мотивация и да се нуждаят от пълно или частично финансиране, за да могат да продължат образованието си в бакалавърски програми в САЩ.
    Изисквания за участие в конкурса:
    – да сте ученик в 11 клас на държавно средно-образователно училище
    – да имате отличен успех
    – да участвате активно в живота на училището и на общността
    – да можете да докажете финансови затруднения
    Документи за участие в конкурса:
    – Попълнената апликационна форма
    – Две есета (по едно от Група А и Група Б, стр. 3 на апликацията).
    – Академична справка от 8-ми, 9-ти и 10-ти клас и от първия срок на 11-ти клас, подписана от директора на гимназията и подпечатана с печата на училището.
    – Копие от резултата (ако имате такъв ) от тестовете iBT TOEFL/SAT Reasoning Test/ SAT Subject Tests/ Cambridge AS , подпечатано от училището.
    – Две препоръки.
  • Фондация Gottlieb Daimler и Karl Benz – стипендии за изследователи
    Краен срок: 1 март и 1 октомври ежегодно
    Могат да кандидатстват начинаещи докторанти. Кандидатите следва да не са над 30-годишни. Подкрепата е за не повече от 2 години.
  • Аceartinc, Канада, финансира артистични проекти на малцинствени групи
    Краен срок: 1 август ежегодно
    Канадска организация за културно разнообразие Аceartinc финансиран проекти на съвременни артисти и куратори, членове на маргинални общности като хомосексуалисти, транссексуални, местни жители на колонии и други различни общности. Приемат се индивидуални и колективни проекти в сферата на визуалните изкуства и медиите.
    Документите за кандидатстване са автобиография, мотивационно писмо, предложение за проект, план-график на изпълнението, списък с необходимите технически условия, аудио или видео материал в зависимост от вида на артистичния проект.
  • Грантове за пътуване на Schwarzkopf Foundation
    Краен срок: 15 март и 1 септември
    Фондация Schwarzkopf предлага туристически грантове на млади хора, които желаят да разследват политически и културни събития в съседните европейски страни.
    Има два вида безвъзмездни средства: класически пътни субсидии и InterRail Global Pass.
    Класически безвъзмездни средства за пътуване: за немски граждани или европейци на възраст между 18 и 26 години, които планират проучвателно пътуване до Германия, до 550 евро.
    InterRail Global Pass: за европейци на възраст между 17 и 25 години, които са живели постоянно в ЕС, GUS или Турция, InterRail Global Pass за 30 европейски страни, включително Турция, до 422 евро.
  • Стаж в Съда на Европейските общности
    Краен срок: 30 септември и 30 април всяка година
    Всяка година Съдът на Европейския съюз предлага ограничен брой платени стажове с максимална продължителност от пет месеца. Стажовете обикновено се провеждат в Дирекцията за изследвания и документация, Информационната служба, Генералната дирекция за писмени преводи или Дирекция Устни преводи.
  • Източник: е-Седмичник на „Фондация за реформа в местното самоуправление“